Pretraga

Kako izgleda prijemni ispit za američke fakultete? ‘Pitanja uopće nisu slična onim u našim školama’

A- A+

Da bi ste upisali prestižna Ivy League sveučilišta u Americi, osim pisma preporuke i pisanje esej, trebate jako dobro riješiti i standardizirane ispite. Tako su zagrebački maturanti Mei i Goran upali na američke fakultete, a na tim ispitima ostvarili visoke rezultate. U našem podcastu detaljno su otkrili kako ti ispiti izgledaju.

naslovna podcast maturanti srednja hr

U novoj epizodi podcasta gosti su bili maturanti Mei i Goran | foto: srednja.hr

Da bi upisali američke fakulteti, zagrebački maturanti Mei i Goran morali su proći i svojevrsne prijemne, odnosno standardizirane ispite. Više o tome govorili su u našem podcastu gdje su opisali svoje iskustvo upisa na američka sveučilišta i ohrabrili sve hrvatske učenike da se u tome okušaju jer za to ipak ne treba biti ‘ultra pametan’.

‘Pitanja su jako zeznuta’

U podcastu su govorili i o tome kako izgledaju standardizirani ispiti koje je potrebno položiti za upis na Ivy League sveučilišta. Na tim su ispitima Mei i Goran bili iznimno uspješni. Goran je ostario 1.570 od mogućih 1.600 bodova, dok je Mei bila među jedan posto najboljih internacionalnih studenata na tim ispitima.

– Test se sastoji od dva dijela, matematike i engleskog. Ta pitanja uopće nisu slična onome što mi imamo u školi. Engleski se sastoji od dijela u kojem zapravo čitate. Mislim da ima pet tekstova i nekih 40  minuta. Morate ih sve pročitati i odgovoriti na otprilike desetak pitanja o svakome. I ta pitanja su jako zeznuta, objasnila je Mei.

U svakom od tih pitanja, nastavila je Mei, izgleda da bi svaki od četiri ponuđenih odgovora mogao biti točan. Zato pri rješavanju, naglasila je Mei, treba biti koncentriran. Potrebno je poznavati engleski jezik jako dobro, pojasnila je Mei, kako bi razumjeli o čemu se u tom tekstu radi.

@srednja_hrKako vama zvuče ovi ispiti? 🤔 Ne zaboravite pogledati cijeli video na linku u opisu profila 👆 #testovi #ispiti #matura #maturanti #amerika #hrvatska #balkan #faks #fakultet #srednja #srednjahr #fyp #foryoupage♬ original sound – srednja_hr

‘Od toliko pitanja krene ti se jako vrtjeti’

– I s tim da imate malo vremena. Ima onda i još jedan dio, možemo reći gramatika i pravopis engleskog jezika. Potom slijedi ispit iz matematike gdje su zadaci zapravo poprilično lagani nama u Hrvatskoj, ali napravljeni su isto tako da jako lako pogriješite. Možete vi znati matematiku, ali izgleda vam da bi neki drugi odgovor mogao biti baš točan i to vas prevari, pojasnila je Mei.

Goran je dodao da su odgovori uvijek A, B, C ili D i da u principu nema brojeva, osim u par zadataka u kojima treba upisati broj. Sveukupno ima 150 pitanja pa je Goran napomenuo da treba biti oprezan kada se odgovori prepisuju na listu za rješenja.

– Kada to prepisuješ od toliko pitanja krene ti se jako vrtjeti, gubiš strpljenje, fokus i taj mentalni dio. Mislim da je to danas najveći problem ljudima jer smo navikli na neke kratke sadržaje, a ovo su dugački tekstovi s obično jako dugačkim rečenicama, zaključio je Goran.

Što su još rekli o ovim ispitima, kako će im izgledati ljeto prije odlaska u Ameriku i je li moguće uz učenje imati i privatni život, doznajte u podcastu na našem YouTubeu ili Spotifyu ispod.