Pretraga

Maturante razljutio novi kalendar: Fiziku pišemo odmah poslije Matematike, ne stignemo ni ponoviti gradivo

A- A+

Samo dva dana nakon pisanja A razine mature iz Matematike, piše se ispit iz Fizike. Kako su većini maturanata koji upisuju tehničke fakultete važna oba ta ispita, smatraju da bi bilo bolje da su se u kalendaru prije našli ispiti iz predmeta poput Logike, Etike i Vjeronauka, pa potom onaj iz Fizike.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

–  Iskreno, mislim da je već svim maturantima dosta mature. Ovogodišnjim rasporedom primorali su nas na Matematiku i Fiziku u istom tjednu. Tko se pripremao, spreman je. Osobno, imam sreće što mi ide matematika pa na njoj nisam gubila puno vremena, a Fizika… Bit će kako bude, kaže maturantica Sara.

I dok se u utorak pisala A, a u srijedu B razina Matematike, maturante u četvrtak očekuje ispit iz Fizike. Budući da veliki broj maturanata uz A razinu Matematike piše i maturu iz Fizike, ovakva im je preraspodjela stvorila probleme.

‘Jedan dan odmora je stvarno premalo’

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Preko 7.000 maturanata sutra piše Fiziku, a odgovor na ovo pitanje morali bi znati

– Mislim da to stvarno nije u redu s obzirom na to da su Matematika i Fizika predmeti za koje treba jako puno vremena da se nauče. Također, mature su jako iscrpljujuće i jedan dan odmora je stvarno premalo, ističe Adrian.

Pitamo ga i smatra li da se stigao pripremiti.

– To je dosta subjektivno s obzirom na to da u srednjoj školi nisam imao Fiziku jer sam pohađao Hotelijersko-turističku školu, gimnazijski smjer, te zadnjih šest mjeseci nadoknađujem propušteno gradivo zadnje četiri godine, prepričava Adrian.

Dodaje da, s obzirom na to koliko matura iz Matematike bila otežana ove godine, smatra da će se isto dogoditi s maturom iz Fizike.

‘Mogli smo prvo pisati druge predmete’

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Ovo pitanje pojavilo se na prošlim rokovima mature iz Fizike: Znate li odgovor?

– Samo nam nastavljaju nabijati stres kojeg smo već svi puni te imam osjećaj kao da njih nije ni briga što smo propustili skoro tri mjeseca škole zbog korone i još minimalno 15 dana zbog štrajka. Plus, oni koji polažu višu razinu Matematike najčešće imaju prijavljenu i Fiziku jer je potrebna za većinu matematičkih/informatičkih fakulteta te su mogli barem ostaviti 2 do 3 dana razmaka, smatra Adrian.

Ne shvaća, dodaje, zašto su Fiziku stavili tako rano kada su prije nje mogli staviti Politiku, Vjeronauk i Etiku, Psihologiju ili Logiku.

– Možda misle da jedan dan ništa ne znači, ali to je još jedan dan rješavanja prošlih matura i učenja teorije i formula, zaključuje i Adrian.

‘Jedva da stignemo ponoviti’

Izdvojeni članak
matura fizika

Spas u zadnji čas: Profesorice snimile seriju videa u kojima rješavaju zadatke s mature iz Fizike

S njime se slaže i Maria, koja ističe kako joj se više sviđao onaj prvi raspored, gdje su u prvom bloku bili izborni, a u drugom obvezni predmeti.

– Tada bih stigla najležernije naučiti Fiziku, ali i ostale izborne (jer su mi je uspjeh iz izbornih predmeta bitniji nego iz osnovnih), a ovako nisam stigla baš pretjerano puno naučiti ni ponoviti, žali se maturantica.

Ni Katarina ne misli da je u redu Fiziku pisati odmah nakon Matematike.

– Većina učenika kojima je bitna ocjena iz matematike je bitna i ocjena iz fizike, tako da je ovakav raspored pisanja mature nelogičan. Osobno, mislim da bih se kvalitetnije pripremila da imam još koji dan za ponoviti, ali vidjet ćemo u četvrtak kako će proći, zaključila je Katarina.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.
Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr