Pretraga

Maturanti su dosta uznemireni radi ispita iz Geografije: Nikad teže karte, zadaci iscrpljujući bez kalkulatora

A- A+

Na državnoj maturi danas od 14 sati nešto više od 500 pristupnika polagalo je Geografiju. U dva sata je trebalo odgovoriti na 92 pitanja, što je mnogima bio veliki izazov. Osobito jer su po dojmovima maturanata zadaci bili složeniji nego prethodnih godina te ih je bez kalkulatora bilo kudikamo teže izračunati. Osim toga, karte su se ponajmanje ticale Europe, koja je prirodno pristupnicima jače područje.

Foto: Pixabay

O ispitu smo razgovarali s troje maturanata iz Bjelovara, Đakova i Grubišnog polja pa evo kako su oni sve to vidjeli.

Većina karata ticala se Azije, a zadaci su mi zbog velikih brojeva oduzimali previše vremena

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Na ovogodišnjoj maturi iz Geografije čak 16 zadataka više nego lani, a vrijeme za rješavanje ostaje isto

Maturanti s kojima smo komunicirali oko ispita iz Geografije, imali su neke svoje individualne primjedbe, no, oko izračuna zadataka i karata, uglavnom su se složili.

– Mogu reći da je za razliku od prijašnjih godina test bio puno teži i zahtjevniji. Raspoređenost karata je bila najgora do sada. Većina mature se svodila na Aziju, dok Europe skoro pa nije ni bilo. Jos jedan veliki minus je što se kalkulator nije smio koristiti, a zadaci s brojevima su bili astronomski i uzimali su previše vremena. Primjerice broj stanovnika je 5500000, površina je 36000 km2 pa izračunaj broj stanovnika po kilometru kvadratnom. Smatram da jedini način da ocjene budu optimalne su da se prag spusti više nego prijašnjih godina, jer je matura stvarno bila teška, smatra Dorian, inače maturant Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova. 
Da ovo nije samo Dorianov dojam, potvrđuje i Valentino iz Bjelovara.
– Da, Europe uopće nije bilo. Svega označiti pokrajinu u kojoj se proizvodi šampanjac, govori maturant Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, komentirajući karte s ispita iz Geografije.
Dorianov i Valentinov dojam o zadacima također se poklopio.
– Prijašnji ispiti činili su mi se lakšim od ovoga danas. Najviše vremena mi je oduzela Ispitna knjižica br.2.  Istaknuo bih da su se u njoj nalazili dosta teži zadaci te sam tu morao dobro više pripaziti te u nekom trenutku otići na wc i malo umiti, obrazlaže bjelovarski maturant iscrpljujuće stanje, u koje je na momente zapdao, ali i napominje da je ipak zadovoljan napisanim.

Pripremali se na razne načine, ali ipak ih je težina iznenadila

Izdvojeni članak
udžbenik iz sociologije

[Matura ’18] Nejednakosti između žena i muškaraca zadavale muke na Sociologiji: Nova vrsta zadataka pojavila se na tom ispitu

Valentino se za ispit bio dosta spreman budući da se pripremao pomoću online ispita, skidanjem prijašnjih matura i njihovom analizom te uz pomoć skripte koju mu je ustupio profesor geografie. Pitali smo ga da nam izdvoji neki zadatak, koji mu je bio osobito težak. I taj se ticao karte.
– Pa evo izdvojio bih zadatak; Koja od drzava označenih na karti Afrike ima najveći postotak pismenosti te označi tu državu, to mi je pitanje bilo složeno, objašnjava. 

 

Dalija se temeljito pripremala za maturu čitajući vodič za maturu za geografiju, dakle prolazeći kroz svo gradivo od 1. do 4. razreda, ali ju je težina iznenadila te nije preoptimistična što se tiče rezultata.
– Rješavala sam mnoge primjere prošlih matura i smatram da je ovo maksimalno zakomplicirano. Po meni, ovo je najteža matura do sada. Jednostavno 18-godišnjaci ne mogu zapamtiti toliku hrpu informacija i detalja. Nadam se prolazu, pa što bude. Jako bih se razočarala kad bih pala maturu iz Geografije jer mi je to najdraži predmet i želim se nekad u budućnosti i sama baviti time, govori Dalija koja je pohađala opću gimnaziju u Srednjoj školi Bartola Kašiča u Grubišnom Polju.
Ona namjerava ići na policijsku akademiju pa ako bude moguće, paralelno s poslom u policiji, upisati neki vanredni faks vezan za kartografiju ili nešto slično. I ona se osvrnula na to da bi itekako test pojednostavilo mogućnost korištenja kalkulatora.
– Bilo je nekih zadataka s računanjem udaljenosti u prirodi ako nam je poznato mjerilo karte i udaljenost na karti. To je bilo u redu, ali onda neki zadaci sa računanjem stope rodnosti i smrtnosti te računanje srednje godišnje temperature ako su nam poznate sve srednje mjesečne temperature… Mislim, nije to teško, ali smatram da bi u buduće trebali dati da se koristi digitron jer dosta vremena ode dok mi to izračunavamo na papiru, smatra Dalija, koja je također prokomentirala složenost karata, za čije je rješavanje trebalo dosta znanja, ali i koncentracije. 
______________________________________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.