Pretraga

[Matura ’18] Nejednakosti između žena i muškaraca zadavale muke na Sociologiji: Nova vrsta zadataka pojavila se na tom ispitu

A- A+

Državna matura već je u punom jeku, a danas su na redu ispiti iz Sociologije koja se pisala jutros, te ispit iz Geografije koji je na redu u 14 sati. Ispit iz Sociologije prijavilo je ukupno 879 pristupnika, od čega su većina, njih 564, gimnazijalci. Tri maturantice iz različitih krajeva Hrvatske otkrile su nam svoje dojmove s ispita, a ako je suditi prema njihovim odgovorima, najviše problema imale su s pitanjima oko nejednakosti žena i muškaraca te njihovim odnosima kroz povijest.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Tihana, Monika i Emina dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, ali danas ih veže jedno – sve tri pisale su ispit mature iz Sociologije.

Maturantice podijeljene oko težine ispita

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Danas se polagala Logika: Maturantica nam otkriva koji ju je zadatak najviše mučio

Tihana je učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije, a kako nam kaže ispit joj je prošao bolje od očekivanog te joj se čini da su prijašnje mature bile teže.

– Nisam sigurna da li je to do toga da sam se opustila jer sam bila pred maturom i morala napraviti što bolje mogu ili je stvarno bilo lakše, kaže nam Tihana.

Dodaje, nije se predugo pripremala – svega dva tjedna uz udžbenike i skriptu.

– Iskreno, ne znam koju ocjenu očekujem, ali se nadam da sam barem prosječno riješila, kaže Tihana koja planira upisati Antropologiju i Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ispit je, s obzirom na veliku tremu, prošao dobro Moniki iz Opće gimnazije Donji Miholjac. Kaže, bilo ju je strah ne samo zbog činjenice da piše taj važan ispit već i zbog toga da bi mogla zaboraviti sve što je naučila.

– Budući da je Sociologija jedan od prvih izbornih predmeta koji se pisao, moja kolegica i ja smo bile prve koje smo probile led u našoj školi i pisale prve maturu iz nekog predmeta. Čim smo dobili dopuštenje da smijemo početi pisati, odmah sam skužila da je ovaj ispit nešto teži u odnosu na ispite prethodnih godina. Čak smo imali i jedan novi tip zadatka s polaznim tekstovima i pitanjima vezana uz taj tekst. Najviše su me mučila pitanja koja su bila vezana za cjelinu ‘rad i ekonomija’ u udžbeniku, pošto njih nisam baš ni stigla nešto osobito naučiti. Zadaci na zaokruživanje su bili dosta lagani, dok je bilo i dosta zadataka koji su mogli imati i par točnih ili više odgovara kao npr. ‘objasni nejednakost medu ženama i muškarcima’ ili ‘kako se zove tip obitelji koji prevladava u suvremenim društvima s obzirom na polazni tekst’, kaže nam Monika.

Dodaje, malo je razočarana jer se nadala pitanjima iz cjelina koje je bolje naučila, a za ovako napisan ispit očekuje trojku.

‘Svi općenito malo preuveličavaju maturu kako bi nam dali određenu dozu stresa’

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Stigla rješenja prvih ispita ovogodišnje mature: Provjerite koji su vam odgovori točni, a koji ne

Za učenje je bilo dovoljno koristiti samo udžbenik iz Sociologije, smatra Monika koja je jedna od dvije učenice koje su u Općoj gimnaziji Donji Miholjac pisale ovaj predmet. Uz pomoć udžbenika se i sama pripremala, pišući vlastitu skriptu. To joj je pomoglo da bolje zapamti gradivo.

– Smatram da je za ovaj ispit bilo dovoljno koristiti samo udžbenik iz Sociologije. Ja sam se pripremala tako da sam pisala skripte pomoću udžbenika te tako odmah i upamtila dosta toga. Čim bih napisala neku cjelinu, počela sam učiti iz te skripte te kako sam učila tako sam različitim bojama označavala pojmove,definicije, primjere i slično, poručuje Monika.

U Monikinoj školi nije bili nekakvih izgreda te je ispit prošao regularno, baš kao i u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj. Emina je također jedna od dvije učenice koje su u toj školi pisale Sociologiju.

– Ispit je prošao bolje od očekivanog, gledala sam primjere prijašnjih matura iako ih nisam detaljno proučavala. Unatoč tomu što svi općenito malo preuveličavaju maturu kako bi nam dali određenu dozu stresa kako bismo počeli raditi, mislila sam da će Sociologija biti puno teža. Ipak, svejedno je zahtijevala malo mozganja, kaže Emina.

Ona je, pak, otkriva nam, najviše problema imala sa zadacima produženih odgovora koji su bili vezani uz postindustrijsko društvo, stratifikaciju, devijantno ponašanje, patrijarhalnost i odnos žena i muškaraca kroz povijest.

– Pošto sam po prirodi kampanjac, počela sam se pripremati relativno kasno s obzirom na količinu gradiva tako da sam učila jedino preko vikenda. Kako nisam stigla obraditi gradivo u potpunosti, očekujem barem 3 ili 4, ako bude sreće, s obzirom na propuste koje sam napravila, zaključuje Emina koja planira upisati Kulturologiju na riječkom Filozofskom fakultetu te će se kasnije opredijeliti za studijski smjer Izdavaštva i medija.

___________________________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

[Matura ’18] Nejednakosti između žena i muškaraca zadavale muke na Sociologiji: Nova vrsta zadataka pojavila se na tom ispitu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap