Pretraga

[Matura ’18] Na ovogodišnjoj maturi iz Geografije čak 16 zadataka više nego lani, a vrijeme za rješavanje ostaje isto

A- A+

Prošlogodišnji maturanti nakon pisanja ispita iz Geografije baš i nisu bili oduševljeni. Kako su nam otkrili, imali su osjećaj kao da pišu Politiku i gospodarstvo, a većinu njih zbunila je i nova vrsta pitanja na tom predmetu – zadaci produženog odgovora. Prošle godine, u odnosu na 2015./2016. broj zadataka sa 60 popeo se na 76, a vrijeme pisanja s 90 produljeno je na 120 minuta. Ovogodišnje maturante na Geografiji očekuje još više, 92 zadatka, ali vrijeme pisanja ostaje dva sata.

Foto: Pixabay

Ispit iz Geografije na državnoj maturi sastoji se od dviju ispitnih knjižica, a u objema se ispitnim knjižicama podjednako ispituju geografska znanja i geografske vještine. Ovogodišnji pristupnici koji odluče polagati taj predmet to će učiniti 11. lipnja u 14 sati.

U zadatcima na maturi u kojima se ispituju geografska znanja provjerava se u kojoj mjeri pristupnik zna i može odrediti i objasniti geografske činjenice i generalizacije. U zadatcima u kojima se ispituju geografske vještine provjerava se u kojoj mjeri pristupnik zna i može upotrebljavati geografske karte te geografske statističke i grafičke metode u interpretaciji prostornih pojava i procesa, objašnjeno je u katalogu.

120 minuta za rješavanje 92 zadatka

Izdvojeni članak

Nova vrsta zadataka zbunila maturante koji su pisali Geografiju: ‘Bilo je dosta glupih pitanja’

Inače, na ispitu iz Geografije provjeravaju se znanja i vještine pristupnika u fizičkoj geografiji, društvenoj geografiji, regionalnoj geografiji svijeta i geografiji Hrvatske, a podrobnije opise onoga što trebate znati i razumjeti za uspjeh na Geografiji, pročitajte u detaljno razrađenim tablica u ispitnom katalogu pri dnu teksta.

U dvije ispitne knjižice ukupno su 92 zadatka, čak 16 više nego lani, a trajanje ispita ostaje isto – 120 minuta. Maksimalan broj bodova koje pristupnik može ostvariti je 100. Svako od četiri područja ispitivanja zastupljeno je jednako s po 23 pitanja, a tri su tipa zadataka – zadaci višestrukog izbora, zadaci produženog odgovora te zadaci kratkog odgovora.

Literatura za pripremu ispita iz Geografije su svi udžbenici za gimnazijski program i geografski atlasi koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a osim toga pristupniku se savjetuje proučavanje ispitnih cjelina te primjera zadataka, rješavanje provedenih ispita, aktualizacija brojčanih podataka iz publikacija Državnoga zavoda za statistiku, UN-a i specijaliziranih organizacija UN-a te praćenje najvažnijih događaja u Hrvatskoj i svijetu u medijima i stručnim časopisima.

Prošle godine prag prolaznosti samo 26 posto

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Geografija na maturi baš i nije popularan predmet, lani ju je prijavio samo 461 pristupnik, a kako su nam neki od njih otkrili, zadaci produženog odgovora nisu bili nimalo jednostavni i više su imali osjećaj da pišu Politiku i gospodarstvo, nego Geografiju.

– Geografija bila dosta teška i po meni su trebali dati malo više vremena za rješavanje novog tipa zadatka. U novom tipu zadataka dobili smo grafikon, kartu i tablicu, pa smo morali nabrojati i opisati npr. razloge sušnosti pustinja Atacama i Niger, kazala nam je prošlogodišnja maturantica Vanja iz Daruvara koja se pripremala rješavajući ispite prethodnih godina i putem priručnika za maturu.

Dosta maturanata imalo je problema s grafikonom u kojemu je bila prikazana maksimalna temperatura i padaline, a oni su morali zaključiti za koji grad je napravljen taj grafikon. Koja su se još pitanja našla na prošlogodišnjem ispitu, a ‘mučila’ su maturante, možete pročitati ovdje.

A da se na ovom ispitu baš i nisu proslavili, svjedoči činjenica da je prag za dvojku iznosio samo 26 posto. Pragove ostalih ocjena možete vidjeti u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Geografije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=364061831 key=key-YteVjUQXzWgg1NJCVPik mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita