Pretraga

Maturanti iz BiH u panici: NCVVO pojasnio hoće li morati u samoizolaciju kad dolaze na maturu

A- A+

Krizni stožer RH protekle je srijede donio odluku o posebnom režimu ulaska u RH osoba iz BiH, Kosova, Srbije, Makedonije. Na osobe koje u Hrvatsku dolaze iz tih zemalja primjenjuje obveza samoizolacije u trajanju od 14 dana. Kako danas započinje drugi blok ispita državne mature u kojemu se pišu izborni predmeti, a među pristupnicima postoje i maturanti iz BiH, glavno pitanje među njima je hoće li morati u samoizolaciju ako prijeđu granicu. Iz NCVVO-a odgovaraju kako maturanti iz BiH ne moraju u samoizolaciju.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

– Kako ćemo moći ući iz BiH da bi radili ispite i hoće li za nas vrijediti mjera samoizolacije? Smatramo da nema svrhe da zbog dolaska na jedan ili dva dana, moramo produžiti svoj boravak 14 dana. Postoji li opcija gdje možete na određeni granični prijelaz dostaviti imena učenika koji rade državnu maturu ili da ostavite opciju da s prijavnicom i rasporedom ispita možemo ući u RH? Ove informacije su nam jako bitne jer financijski nismo spremi ostati 14 dana u RH, a nemamo ni smještaj gdje bi mogli boraviti toliko vrijeme. Smatramo da uz poštivanje mjera (maske, rukavice, fizička distanca, dezinficiranje ruku) možemo prevenirati mogućnost zaraze. Nadamo se kako ćete nam dostaviti konkretne i točne informacije jer ako ne pronađete rješenje za naš prelazak granice, morat ćemo pronaći neko drugu opciju kako nam zbog ove mjere ne bi propalo polaganje državne mature, stoji u upitu kojeg smo na redakcijski mail dobili od maturantice iz BiH i to je samo jedan u nizu upita koje su nam poslali učenici iz te zemlje.

Izdvojeni članak
matura fizika

Maturante razljutio novi kalendar: Fiziku pišemo odmah poslije Matematike, ne stignemo ni ponoviti gradivo

Jer nakon što je Krizni stožer donio odluku o samoizolaciji za građane BiH, nikakvu službenu obavijest o tome što im je činiti – nisu dobili! Upit smo poslali u Ministarstvo obrazovanja, odakle samo kratko poručuju da je za provedbu nadležan Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Službeni odgovor iz NCVVO-a dobili smo jutros – maturanti iz BiH koji u Hrvatskoj polažu državnu maturu ne moraju u samoizolaciju.

– Od početka pandemije Centar proaktivno poduzima aktivnosti bi maksimalno olakšali ovogodišnjim pristupnicima polaganje državne mature u ovim neočekivanim okolnostima. Prije početka ljetnog roka, Centar je uz pomoć MUP-a svim graničnim prijelazima dostavio listu pristupnika koji su prijavili ispite kako bi im olakšao prelazak granice. Jučer je za njih dogovoreno da pri ulasku u RH ne moraju u obveznu samoizolaciju jer postoji opravdan razlog zbog kojeg ulaze u zemlju. Na taj smo način Hrvatima iz susjednih država, koji žele studirati na hrvatskim visokim učilištima, omogućili jednake uvjete, što je jedno od osnovnih načela državne mature, odgovorili su nam iz NCVVO-a.

Podsjetimo, danas su na maturi prema rasporedu ispiti iz Fizike i Glazbene umjetnosti. Drugi blok državne mature koji se sastoji od izbornih predmeta završava 3. srpnja.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.