Pretraga

Maturanti otkrili kako im je protekao online prijemni za logopediju: Na početku me bilo strah, ali je ubrzo prošlo

A- A+

U najpoželjnije studije među maturantima ulazi studij logopedije. Do prošle godine on se izvodio samo na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a od 2020. logopedija se može studirati i na Sveučilištu u Rijeci. Za upis oba studija logopedije potrebno je proći kroz prijemni ispit, a u Rijeci su ti ispiti održavani već od 7. lipnja. Prijemni za logopediju u Rijeci održavao se online putem, pričali smo s dvoje maturanata koji su već prošli kroz njega.

Ilustracija: Pexels

I dok će se prijemni za logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu održavati tek u srpnju, za upis studij logopedije u Rijeci održavanje prijemnih započelo je još 7. lipnja. Ta dodatna provjera jezično-govorno-glasovnog statusa održavala se online putem, a dvoje maturanata koji su bili na testiranju otkrilo nam je kako je ono prošlo.

Prijemni je bio jednostavan i kratko je trajao

– Pa prijemni je zapravo jako jednostavan. Održavao se online putem Teams platforme i u videopozivu sam bila s profesorom. Na početku vam odmah kažu da se razgovor snima, zatim idu one općenite stvari – trebate se predstaviti, pokazati osobnu, a onda slijede pitanja poput koju srednju školu ste završili, s kojim prosjecima, a pitali su me i zašto želim upisati logopediju, koje još fakseve imam na popisu, koje aktivnosti imam u slobodno vrijeme. Zatim se dobije tekst koji se treba pročitati, nije ništa dugačko bez brige, i zatim vas traže da tekst prepričate u nekoliko rečenica. Nakon toga, kako i piše u uputama da imate pripremljenu olovku i papir, traže od vas određenu rečenicu da napišete. Više – manje je to kraj, kažu vam odmah jeste prošli ili ne, i za nekoliko dana dobijete potvrdu, ispričala nam je nakon ispita Donatella, maturantica Gimnazije Karlovac.

Pitamo ju i kako komentira činjenicu da se ispit održavao u online okruženju, umjesto uživo.

– Osobno više volim komunikaciju uživo jer se odmah dobije drugačiji utisak i nije isto vidjeti nekom ponašanje i emocije putem kamere i uživo, ali stvarno nisam imala problema s tim što se prijemni održavao online. Srećom je i profesor bio izuzetno simpatičan i nisam osjećala nikakvu tremu niti pritisak, već je sve bilo opušteno, kaže Donatella.

Sam ispit prošao je bez ikakvih poteškoća, a trajao je svega deset minuta. Donatella kaže kako joj se činilo da je prošlo i manje vremena.

– Namjeravam ići i na prijemni u Zagreb, to imam 5. srpnja, iako mi je Rijeka definitivno prvi izbor, a na popisu još imam psihologiju na nekoliko različitih fakseva i pedagogiju. Kao što se može i vidjeti iz trenutnog izbora fakseva, htjela bih raditi s ljudima. To područje društvenih znanosti me izuzetno zanima i takve predmete učim s voljom. Također, htjela bih pomoći drugima na koji god način mogu, pogotovo što se logopedije, tiče jer je to ipak riječ o teškoćama i poremećajima vezanima uz izgovor, govor, gutanje i slično i to najviše normalno kod djece, ali i osoba u kasnijem životnom razdoblju, zaključuje Donatella i otkriva kako nije previše zadovoljna napisanim ispitima mature, ali se nada da će sve proći uredu.

Izdvojeni članak

Maturanti pisali esej na A razini Hrvatskog: ‘Jedva sam čekala da prođe 30 minuta i da se pokupim iz škole’

Trenutno je studij logopedije u Rijeci na popisu 529 maturanata

Prema statistici koju je ovog četvrtka objavio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, trenutno studij logopedije u Rijeci na popisu ima 529 maturanata, a mjesta je za njih 30. Među učenicima koji su prijavili studij logopedije u Rijeci je i Luka iz Gimnazije Nova Gradiška. I on ima pozitivna iskustva s prijemnog.

– Prijemni je bio sasvim oke, na početku me je bilo pomalo strah no to je ubrzo nestalo jer je ispitivačica bila jako pristojna i ugodna. Sve u svemu ništa strašno, pričao sam joj malo o sebi, pročitao neki tekst naglas i kamerom snimio pokrete ruke dok pišem. Mislim da ga može proći svatko tko ima normalan govor i motoriku pisanja, prepričava nam Luka svoje iskustvo.

Ističe kako je njemu bilo jednostavnije što se ispit odvijao online jer bi mu bilo daleko putovati iz Slavonije do Rijeke. Ovako je izgubio manje vremena i za pripreme za maturu, budući da se prijemno odvijao paralelno s ispitima mature.

Za razliku od Donatelle, Luka neće ići na prijemi za logopediju u Zagrebu, jer mu je logopedija drugi izbor nakon studija psihologije u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

– Prvi izbor mi je psihologija, no pasala bi mi i logopedija. Cilj mi je raditi neki posao u području savjetovanja i terapije, a psihologija i logopedija mi od mogućih poslova najviše pašu. Pišem A razinu svih obaveznih predmeta i psihologiju. Pripreme su stresne, no koliko ja znam zasad sam sve dobro napisao. Ne znam baš hoću li upasti na prvi izbor, no trebao bih moći upisati neki fakultet psihologije ili logopedije, a to mi je najbitnije, zaključuje Luka.