Pretraga

Maturanti otkrili kakvo će biti vrijeme za norijadu diljem Hrvatske: Negdje je moguća i kiša

Jedina škola u Hrvatskoj koja ima smjer Meteorološki tehničar je Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, a od prošle godine učenici rade i vlastitu televizijsku prognozu. Za nas su maturanti koji završavaju taj smjer napravili detaljnu prognozu za norijadu. Tako će diljem Hrvatske, prema njihovim predviđanjima, biti uglavnom vedro, ali bi u nekim dijelovima mogla biti moguća i kiša.

Maturantice koje pohađaju smjer Meteorološki tehničar

Foto: Screenshot srednja.hr

Zadnji dan nastave za sve maturante je sutra, 26. svibnja kada će izaći na ulice i održati svoje norijade diljem Hrvatske. Kako bi saznali kakvo nas vrijeme tada očekuje, zamolili smo učenike Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac koji pohađaju smjer Meteorološki tehničar da nam daju detaljnu prognozu za norijadu.

– Mi smo maturantice Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, a vi gledate našu posljednju prognozu. Za norijadu će u nizinskoj Hrvatskoj prevladavati pretežno vedro vrijeme, dok u Slavoniji možemo očekivati kišu, govore maturantice u prognozi.

U nekim dijelovima zemlje maturanti će možda malo pokisnuti

Kiša je moguća i na jugu zemlje, ali i na Jadranu će vrijeme na dan norijade biti pretežno vedro.

– Maksimalne temperature će se kretati od 22 do 24 stupnja, dok će minimalne biti od 12 do 16 stupnjeva, najavile su maturantice, a ostatak prognoze pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Maturanti Meteorološki tehničari dali su nam detaljnu prognozu za ovogodišnju norijadu! Njihovu redovitu prognozu vremena možete pratiti i na njihovom TikTok profilu @doktorivremena Više o norijadama diljem Hrvatske pronađite na linku u opisu profila ☝ #srednjahr #norijada #norijada2023 #maturanti #maturanti2023 #matura #prognoza #meteo #meteorologist #ucenici #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Učenici svoju prognozu objavljuju i na TikToku

Inače, ova škola jedina je u cijeloj Hrvatskoj koja provodi smjer Meteorološki tehničar, a učenici od prošle godine snimaju vlastitu prognozu koju objavljuju i na svom TikTok profilu pod imenom Doktori Vremena.

– Riječ je o četverogodišnjoj srednjoj strukovnoj školi koja, uz stručne, ima dovoljan broj sati nastave iz općeobrazovnih predmeta pa učenici po završetku škole imaju mogućnost nastaviti školovanje na različitim fakultetima ili veleučilištima, otkrila nam je ranije Ivana Čordašev, profesorica fizike i stručnih meteoroloških predmeta.

Izdvojeni članak

Smjer meteorološki tehničar postoji samo u jednoj školi u Hrvatskoj, a učenici od sada i snimaju prognozu

Ako žele biti meteorolozi, nakon srednje moraju završiti faks

No, kako bi učenici postali meteorolozi, nije dovoljno da završe samo srednju školu već moraju završiti diplomski sveučilišni studij fizike – geofizike smjer Meteorologija i fizička oceanografija na PMF-u.

– Osnovna zadaća meteorološkog tehničara jest briga za to da podaci o stanju atmosfere budu izmjereni na način određen važećim međunarodnim sporazumima, utemeljen na fizikalnim postavkama te da ti podaci budu dostupni za znanstvena istraživanja i različite korisnike, objasnila nam je prošle godine profesorica Čordašev.