Pretraga

Maturanti, pripazite: U jednom slučaju nećete moći dobiti svjedodžbu s mature

A- A+

Ispite državna mature u ljetnom roku učenici su napisali, prijevremeni rezultati su objavljeni i rok za žalbu na ocjenu istječe ove srijede. Sve što maturantima sada preostaje je pričekati konačne rezultate koji se objavljuju 20. srpnja, a proces mature završit će dodjelom svjedodžbi. No, da bi im se uopće ispisala svjedodžba, maturanti i drugi pristupnici koji imaju dugovanje zbog neizlaska na ispit najprije moraju platiti taj trošak.

Foto: srednja.hr

Maturanti koji su ove godine završili srednju u Hrvatskoj, svjedodžbu o položenoj maturi preuzimat će u svojim školama prema rasporedu koji je odredila sama škola. No, važno je naglasiti kako su učenici koji imaju neopravdani izostanak s nekog od ispita u ljetnom roku dužni uplatiti taj ispit kako bi im se ispisale svjedodžbe. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Ispit moraju uplatiti odmah, a potom skeniranu uplatnicu poslati na e-adresu [email protected].

Izdvojeni članak

Maturanti bijesni zbog prepisivanja na maturi, traže strože kazne: ‘Izgleda da smo svi mi budale’

Učenici koji su maturu položili prethodnih godina u svojim školama i nisu preuzeli svjedodžbu, ako ju sada žele trebaju se javiti školi u kojoj su položili maturu.

Kandidati iz škola za obrazovanje odraslih svjedodžbu i svi koji nisu ovogodišnji učenici , kandidati koji su ponovno polagali ispite i kandidati iz BiH potvrde o položenoj maturi preuzimaju 22. srpnja u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta, Ulica grada Vukovara 68, Zagreb od 9 do 18 sati. Nakon toga datuma potvrde se mogu preuzeti u prostorijama Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu.

Iz NCVVO-a su zamolili pristupnike da prilikom preuzimanja svjedodžbe koriste zaštitnu masku.

– Pristupnici koji ne mogu osobno preuzeti potvrde, mogu ovlastiti drugu osobu za preuzimanje uz punomoć ovjerenu kod javnoga bilježnika. Pristupnici koji žive izvan Zagreba mogu zatražiti slanje potvrda poštom na e-adresu [email protected] , zahtjevom za dostavu poštom (plaćanje pouzećem). U zahtjevu trebaju navesti osobne podatke i adresu na koju se dokumenti šalju, priopćili su iz NCVVO-a uz napomenu da pristupnicima  izvan RH nisu u mogućnosti poslati potvrde poštom.