Pretraga

Maturanti bijesni zbog prepisivanja na maturi, traže strože kazne: ‘Izgleda da smo svi mi budale’

A- A+

Državnu je maturu ove godine zabilježio neviđen skandal s prepisivanjem. Za troje učenika poništeni su svi ispiti na ljetnom roku zbog korištenja nedozvoljenih pomagala, a u dvije škole kod ukupno 24 učenika uočena je visoka podudarnost na nekim ispitima. U Gimnaziji Gospić tako su poništeni ispiti osnovne i više razine Matematike za šestero maturanata, dok je u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, privatnoj školi, kako nam je potvrdio NCVVO, kod 18 učenika pronađena podudarnost na eseju iz Hrvatskog te ispitima osnovne i više razine Matematike. Navedeni su ispiti poništeni, a učenici su dobili priliku ponovno ih pisati u istom roku. Sve to dosta je razljutilo maturante, čemu u prilog govori anketa koju smo proveli te razgovori koje smo vodili s nekima od njih.

Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak i NCVVO spasili prepisivače dva predmeta od potpunog poništenja ispita

Ravnateljici NCVVO-a Ivani Katavić jučer su puna usta bila sjajnih rezultata na maturi. No, nikakvi sjajni rezultati ne mogu zasjeniti činjenicu da je čak 27 učenika uhvaćeno u nekoj vrsti varanja na maturi. Troje ih je odmah diskvalificirano s ljetnog roka zbog korištenja nedozvoljenih pomagala, šestero ih otpada na Gimnaziju Gospić gdje je ustanovljena visoka podudarnost na ispitima A i B razine Matematike, a čak 18 učenika dolazi iz jedne zagrebačke gimnazije, privatne škole kojoj NCVVO ne želi potvrditi ime, gdje se sumnjiva podudarnost dogodila na čak tri ispita – eseju iz Hrvatskog te A i B razini Matematike. Grozne su to vijesti na koje nitko nije dao adekvatne odgovore. Maturanti, od kojih je znatna većina svoje ispite pošteno pripremala i polagala, ljuti su zbog ovakvih pojava, ali i zbog preslabih sankcija za varalice.

‘Bio sam pošten i pao za 2%, zašto ja ne dobijem ponovno priliku pisati kao prepisivači?’

Neki od naših sugovornika i osobno su se našli pogođeni nepravdom. Tako je Marku, maturantu Elektrotehničke škole u Zagrebu, za prolaz iz Fizike trebalo samo 2 posto. Takav je rezultat ostvario jer je, kaže, bio pošten. A cijena njegova poštenja je da ispitu iz Fizike, ako ga želi položiti, može pristupiti tek najesen, dok su prepisivači dobili priliku ponoviti sporne ispite u istom roku.

– Nije pravedno! Ako su već pokušali prepisati, tko će ih spriječiti, to jest što će ih spriječiti da opet ne probaju. NCVVO nije postupio dobro. Doslovno šalju maturantima poruku, a ne samo maturantima već i svim učenicima, mlađoj generaciji ‘probajte prepisati, ako ide ide, ako ne ide dobit ćete drugu priliku’. Lijepo, čitko i glasno profesori na početku svakog ispita kažu da će svako varanje biti sankcionirano Pravilnikom o polaganju ispita državne mature. I zašto se onda nije tako postupilo, pita se Marko.

ZABRANILA BI IM PISANJE ISPITA SLJEDEĆE 3 GODINE
– Definitivno nije u redu da učenici koji su prepisivali imaju pravo pisanja testa u jesenskom roku, a kamoli u ljetnom. Ne bi ni smjeli imati pravo da ga pišu sljedeće 3 godine da se mene pita. Nije u redu prema nama što smo se trudili kako bi prošli, rekla nam je jedna maturantica koja je željela ostati anonimna.

Luciana, maturantica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, smatra da je NCVVO postupio neprofesionalno i neodgovorno po pitanju pristupnika kod kojih uočena vrlo visoka podudarnost u ispitima državne mature.

– Dužnost NCVVO-a jest utvrditi ako je došlo do prepisivanja te djelovati sukladno Pravilniku o polaganju državne mature. Zvanje učenika koji su navodno varali na ispitu da isti ponovno pišu definitivno šalje krivu poruku, ne samo tim učenicima, ali i svim ostalim maturantima koji bi se mogli osjećati zakinuto, govori Luciana.

‘Izgleda da smo svi mi ostali budale’

Izdvojeni članak

[Komentar] Ova školska godina prepuna je nagrada za neradnike i šamarčina za marljive

Maturantica Upravne škole iz Zagreba, Matea, kaže nam da, s obzirom na to da se radi o Hrvatskoj, ne iznenađuje pojava o dosta slabašnim sankcijama za prepisivače s mature.

– Znamo da u ovoj državi ništa ne funkcionira kako bi trebalo, pa me uopće ne iznenađuje činjenica da maturanti koji su prepisivali nisu kažnjeni većim sankcijama. Smatram da se takvim maturantima ne bi trebala pružati prilika da opet pišu ispite na istom roku jer su se sami svjesno doveli u takvu situaciju, kaže nam Matea.

Za ovu situaciju odgovornima drži NCVVO i Ministarstvo obrazovanja, a razočarana je time što ispada da su svi koji poštenu polažu ispite mature zapravo budale.

– Ispada da smo mi svi ostali maturanti budale jer smo se pripremali i učili. Ispali smo pošteni jer nismo prepisivali, u konačnici su neki i pali, neki zbog loših rezultata nisu upali na faks. No, izgleda kako se svijet vrti oko novca i da ako imaš kintu možeš postići sve što želiš. Mislim da ova drama oko prepisivanja samo pokazuje koliko je matura ‘ozbiljan’ ispit. I da se većini maturanata zabio nož u leđa, zaključuje Matea.

‘IMAJU PREDNOST UNATOČ KRŠENJU PRAVILA’
– Jedina poruka koja se šalje je da su NCVVO i MZO korumpirani. Postoje učenici koji su pali za 0.33% te moraju na jesenski, a učenici koji varaju imaju priliku ponovno pisati u ljetnom, ispada kao da imaju prednost nad svim ostalima unatoč kršenju pravila, rekla nam je Tena iz Ekonomske i turističke škole Daruvar.

Proveli smo anketu među čitateljima, polovina traži veće sankcije za prepisivače

Nakon skandaloznih vijesti o prepisivanju na maturi, proveli smo anketu među našim čitateljima. Pitali smo ih kako bi učenici uhvaćeni u varanju na maturi trebali biti sankcionirani. U trenutku pisanja ovog teksta, 14. srpnja 2020. u 14:08, našoj je anketi pristupilo ukupno 4.275 ljudi. Od toga čak 2.114 naših čitatelja, odnosno 49,54 posto, smatra da bi se prepisivači na maturi trebali sankcionirati prekidom ispita i zabranom pristupa u istoj školskoj godini. Njih 1.583, što čini 37,10 posto, drži da bi najbolja sankcija za varalice na maturi trebala biti prekid ispita i zabrana pristupa ispitu u istom roku. Tek 578 naših čitatelja koji su pristupili anketi, zapravo 13,55 posto njih smatra da se prepisivačima ispit treba prekinuti, ali i dati im mogućnost da mu ponovno pristupe u istom. (Ispod možete vidjeti rezultate ankete. Uzmite u obzir da se podaci mogu mijenjati i tako razlikovati od onih koji su bili važeći u vrijeme pisanja teksta).

Što znače ovi rezultati ankete? Ovi rezultati pokazuju da se jako mali broj naših čitatelja, njih svega oko 13 posto, slaže sa sankcijom koju je NCVVO predvidio i proveo za prepisivače iz Gospića i Zagreba. Podsjetimo, u Gospiću su za šestero učenika poništeni ispiti iz osnovne i više razine Matematike, a u privatnoj školi u Zagrebu za 18 učenika esej iz Hrvatskog te obje razine Matematike, sve zbog vrlo visoke međusobne podudarnosti u onome što je napisano u ispitima. Tih 24-ero učenika dobilo je priliku poništenim ispitima na kojima je prema nalazu NCVVO-a bilo varanja pristupiti u istom roku. Ostatak naših čitatelja koji su pristupili anketi, njih gotovo 87 posto drži da bi sankcije za prepisivače na maturi trebale biti ozbiljnije od onih koje je NCVVO odlukom proveo.