Pretraga

Maturanti, pripazite: U jednom slučaju neće vam se moći ispisati svjedodžba o položenoj maturi

A- A+

Za točno tri dana, idućeg ponedjeljka u podne, izaći će konačni rezultati državne mature. Maturantima nakon toga još preostaje preuzeti svjedodžbu o položenoj maturi te se, za one koji ove godine upisuju studij – i formalno upisati na fakultet. No, iz NCVVO-a upozoravaju maturante: ako ste neopravdano izostali s nekog od ispita, svjedodžba vam se neće moći ispisati.

Foto: srednja.hr

Ispiti mature su napisani, privremeni rezultati objavljeni, a rok za eventualno ulaganje prigovora na bodovanje ispita također je prošao. U ponedjeljak u podne izlaze konačni rezultati mature, nakon čega će maturanti dobiti i svjedodžbe o položenoj maturi. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kako će izgledati postupak preuzimanja ovisno o pojedinoj skupini pristupnika.

Ako niste platili neopravdani izostanak, nema svjedodžbe

Učenici gimnazija i učenici strukovnih škola koji su ove godine završili 4. ili 5. razred preuzimaju svjedodžbe/potvrde u svojim školama prema rasporedu koji je odredila škola. Učenici koji imaju neopravdani izostanak s ispita dužni su uplatiti ispit s kojega su izostali kako bi im se ispisale svjedodžbe/potvrde. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Ispit/ispite je potrebno što prije platiti i skeniranu uplatnicu poslati na e-adresu [email protected], poručuju iz NCVVO-a.

Podsjećamo, neopravdani izostanak s ispita plaća se 175 kuna.

Oni koji su ranijih godina položili maturu u svojoj školi, ali iz nekog razloga nisu preuzeli svjedodžbu, trebaju se javiti svojoj bivšoj školi. Kada je, pak, riječ o kandidatima iz škola za obrazovanje odraslih i svim ostalim pristupnicima koji nisu redovni učenici, prošlogodišnjim maturantima i onima koji su ove godine ponovno polagali ispite te kandidatima iz BiH, oni preuzimaju potvrde 20. srpnja 2022. godine u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta, Ulica grada Vukovara 68, Zagreb od 9.00 do 18.00 sati. Nakon tog datuma potvrda se može preuzeti u NCVVO-u.

U NCVVO-u potvrde preuzimaju i pristupnici koji ih nisu preuzeli potvrde prethodnih godina, a pisali su ispite u ispitnim centrima.

Izdvojeni članak

Dotle smo došli: Zagrebački fakultet moli maturante da na upise dođu bez mame i tate

Možete dati punomoć ili tražiti slanje poštom

Bitno je naglasiti i da možete opunomoćiti neku drugu osobu da umjesto vas preuzme dokument, kao i zatražiti slanje poštom.

– Pristupnici koji ne mogu osobno preuzeti potvrde, mogu ovlastiti drugu osobu za preuzimanje uz punomoć ovjerenu kod javnoga bilježnika. Pristupnici koji žive izvan Zagreba mogu zatražiti slanje potvrda poštom popunjavajući zahtjev za dostavu poštom (plaćanje po preuzimanju) i slanjem zahtjeva na e-adresu [email protected] . U zahtjevu treba navesti osobne podatke i adresu na koju se dokumenti šalju ili podatke druge osobe na čiju adresu se navedeni dokumenti šalju, obavještavaju iz NCVVO-a.

Ipak, naglašavaju, pristupnicima izvan Republike Hrvatske nisu u mogućnosti poslati potvrde o položenim ispitima državne mature poštom.