Pretraga

Mijenja se Pravilnik o polaganju državne mature: Ispiti će se pisati i prije kraja nastavne godine?

A- A+

Kako je i najavljeno u petak uz obavijest o nadoknadi nastavnih dana provedenih u štrajku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja na javnu je raspravu uputilo izmjenu Pravilnika o polaganju državne mature. Nova izmjena omogućit će da se, u izvanrednim situacijama, ispiti mature polažu i prije završetka nastavne godine.

Foto: srednja.hr

Proteklog petka Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je obavijest u kojoj stoji da će većina škola, njih čak 992, zbog štrajka produljiti nastavnu godinu, kako bi učenici nadoknadili izgubljene nastavne dane. Ministarstvo će odobravati produljenje nastavne godine najduže do 26. lipnja 2020., odnosno 29. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole.

Otvorena mogućnost polaganja ispita prije završetka nastavne godine

Izdvojeni članak

NCVVO nam potvrdio što će biti s državnom maturom ako se štrajk nastavi

Otvorena je i mogućnost da će zbog štrajka doći do manjih preinaka u ovogodišnjem kalendaru državne mature, jer bi ispiti, prema trenutnom planu, trebali započeti već 1. lipnja. Naime, u petak je u javno savjetovanje upućena izmjena Pravilnika o polaganju državne mature. Prethodnih  godina maturanti su ispite polagali isključivo nakon završetka nastavne godine, a u novoj izmjeni stoji kako ‘u izvanrednim situacijama ministar može donijeti odluku kojom se učenicima odnosno pristupnicima omogućuje polaganje izbornih ispita državne mature i dijelova obveznih ispita državne mature prije završetka nastavne godine.’

Koje su to konkretne izvanredne situacije, nije navedeno, što je i najčešća zamjerka sudionika javne rasprave na e-Savjetovanju.

Naravno, pristupnicima bi se rezultati ispita pisanih prije završetka nastavne godine priznali samo ‘pod uvjetom da su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu’.

– Ministarstvo je u javno savjetovanje uputilo izmjenu Pravilnika o polaganju državne mature kojom bi se omogućila manja reorganizacija kalendara polaganja ispita državne mature na način da se omogući pisanje pojedinih ispita ili dijelova ispita i prije završetka nastavne godine, a bez pomicanja termina polaganja većine ispita i s planiranim završetkom sukladno objavljenom kalendaru polaganja ispita državne mature, poručili su iz Ministarstva.

Prvo izmjena pravilnika, a tek onda eventualna odluka o izmjeni kalendara mature

Izdvojeni članak

Maturanti, pozor: Započele ovogodišnje prijave ispita državne mature

Valja napomenuti kako pisanje ispita državne mature prije završetka polugodišta ne bi bio prvi takav slučaj – i generacija maturanata koja je prva pisala državnu maturu pojedine ispite polagala je tijekom drugog polugodišta nastavne godine.

Podsjetimo, iz NCVVO-a su nam još tijekom štrajka kazali kako se ne planiraju prevelike izmjene u kalendaru, tek su Ministarstvu znanosti i obrazovanja predložili da se esej iz Hrvatskog polaže u svibnju, umjesto u lipnju. Esejski zadatak ne bi uključivao sadržaj koji je dio plana i programa u četvrtim razredima srednjih škola. NCVVO je Ministarstvu predložio i mogućnost da se u svim ispitima državne mature, a za pitanja koja se odnose na gradivo drugog polugodišta završnog razreda srednje škole, svim učenicima dodjeli maksimalni broj bodova koji zadatak nosi. Više o prijedlozima NCVVO-a pročitajte na ovoj poveznici.

Javna rasprava vezana uz izmjenu Pravilnika koja ponovno otvara mogućnost polaganja ispita tijekom nastavne godine, traje do 15. prosinca. Tek nakon toga Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja moći će pristupiti izmjeni kalendara državne mature u 2020., nakon čega će konačno biti poznato hoće li se i na koji način pomicati već najavljeni termini polaganja pojedinih ispita.

Podsjetimo za kraj kako su ovogdišnje prijave ispita mature u sustavu Postani student već započele 1. prosinca, o čemu detaljnije možete čitati na linku.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.