Pretraga

Čak 992 škole namjeravaju produljiti nastavnu godinu, Ministarstvo otkrilo do kada ona najduže može trajati

A- A+

Štrajk u školama završen je nakon 36 radnih dana, a nakon njega počinju nadoknade nastavnih dana izgubljenih u štrajku, budući da škole moraju ispuniti zakonski minimum od 175 radnih dana, odnosno 160 za maturante. Opcija je nekoliko: nadoknada subotama, nadoknada u dane koje su škole predvidjele kao nenastavne te skraćivanje praznika ili produljenje nastavne godine. Škole same odlučuju o modelu nadoknade, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je anketu pitanjima koja se odnose na plan nadoknade nastave.

foto: Denis Gaščić|Srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravilo je anketu među školama o načinu nadoknade dana provedenih u štrajku. U anketi su sudjelovala većina škola u Hrvatskoj, njih 1144.

Sličnu je anketu, među svojim čitateljima, proveo i portal srednja.hr pa pogledajte kakav bi oblik nadoknade izabrali naši čitatelji.

Škole su morale odgovoriti na tri pitanja: koliko dana moraju nadoknaditi, hoće li produljiti nastavnu godinu te, ako hoće, za koliko dana.

Tko je štrajkao sve dane, mora nadoknaditi 16 radnih dana

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Preko 17 tisuća čitatelja odgovorilo na pitanje im se od dviju opcija nadoknade nastave više sviđa

Više od 40% škola, njih 466, mora nadoknaditi čak 16 radnih dana. Negdje sličan broj škola ukupno mora nadoknaditi između 13 i 15 dana nastave. No 70 škola ne mora nadoknaditi niti jedan dan, a zanimljivo je kako po tri škole moraju nadoknaditi 17 i 18 dana iako se štrajkalo samo 16.

Nekoliko je modela za odrađivanje tih dana: nadoknada subotama, nadoknada u dane koje su škole predvidjele kao nenastavne te skraćivanje praznika ili produljenje nastavne godine. Svaka škola sama može odlučiti o načinu nadoknade.

Da će njihova ponuda uključivati i produljenje nastavne godine, odlučile su čak 992 škole, odnosno više od 86% školi koje su sudjelovale u anketi.

Najviše škola će raditi pet ili šest radnih dana dulje

Za učenike 152 škole nadoknada neće uključivati i produljenje nastavne godine, nego će te škole nastavu nadoknaditi ili subotama ili kraćim zimskim i/ili proljetnim praznicima.

Najveći broj škola, njih 386, nastavnu godinu produljit će za šest dana, a učenicima 216 škola nastavna godina trajat će pet dana dulje.

Iz ministarstva su u petak upozorili škole da, ako već nisu, što hitnije moraju donijeti plan nadoknade. Do ponedjeljka, 16. prosinca 2019., dužne su županijskim upravnim odjelima dostaviti zahtjev o promijeni školskog kalendara.

Zimski praznici trebali bi trajati barem dva tjedna

Ministarstvo je školama u dokumentu dalo jasne upute za određivanje nadoknade.

Prilikom planiranja nadoknade nastavnih dana podsjećamo na redoslijed prioriteta:

  1. Škola može nenastavne dane planirati kao nastavne te održati nadoknadu nedostatnoga nastavnog dana.
  2. Škola može održati nastavu subotom na sljedeći način:
  • osnovne škole koje rade u više od dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom;
  • osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnome tjednu bilo manje od pet nastavnih dana (subote 11. siječnja 2020., 18. travnja 2020., 2. svibnja 2020. i 13. lipnja 2020.);
  • srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada.
  1. Škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i Županijskoga upravnog odjela:
  • preporuka je da zimski praznici traju barem dva tjedna, od 24. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020. (Badnjak – Sveta tri kralja);
  • preporuka je da proljetni praznici traju od 10. do 13. travnja 2020. (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak).
  1. Škola može produljiti nastavnu godinu odlukom Županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva, napomenuli su.

Obznanili su i kako se ‘školska’ godina može produljiti najduže do 26. lipnja 2020., odnosno 29. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole, tj. maturante.

Detaljne odgovore na anketu ministarstva, pogledajte u uputi ministarstva:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [222.59 KB]

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.