Pretraga

Možete li položiti maturu iz Hrvatskog ako ne izađete na dio ispita? NCVVO donio službenu odluku

A- A+

Za ovu godinu na ispit mature iz Hrvatskog jezika uvedene su najveće promjene otkako se provodi državna matura. Taj ispit po prvi će se puta održavati samo na jednoj razini, a pozitivna ocjena na oba dijela ispita uvjet je za prolazak tog predmeta. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio je i službenu odluku o tome da maturanti neće moći proći ispit ako se ne pojave na nekom od dijelova tog ispita.

matura_hrvatski_lektira

Foto: srednja.hr

I ove godine ispit državne mature iz Hrvatskog pisat će se kroz dva dana – 26. lipnja na rasporedu su ispitne cjeline čitanje, književnost i hrvatski jezik, te sažetak, a dan kasnije, 27. lipnja piše se školski esej. U 2023. godini odavno je to poznato, svi učenici pišu jedinstveni ispit. Također, vraćeno je i pravilo prema kojemu se određuje zaseban minimalni prag na prvom dijelu ispita (čitanje, književnost i hrvatski jezik i sažetak) i drugom dijelu ispita (školski esej). Drugim riječima, da bi maturanti uspješno položili ispit moraju dobiti najmanje dvojku iz oba ta dijela.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

No, što ako netko negativnu ocjenu, primjerice na eseju, pokuša izbjeći tako da se uopće ne pojavi na tom dijelu ispita? I u takvom će se slučaju učeniku bilježiti pad na maturi iz Hrvatskog. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio je i službenu odluku  o tome.

– Radi standardizacije provedbe ispita iz Hrvatskoga jezika na državnoj maturi u školskoj godini 2022./2023. učenici, odnosno pristupnici dužni su pristupiti svim ispitnim cjelinama: I. cjelina (čitanje, književnost i Hrvatski jezik), II. cjelina (sažetak) i III. cjelina (školski esej). Ispit nije moguće položiti ako se ne pristupi provedbi svih triju cjelina ispita, piše u odluci NCVVO-a.

Odluku NCVVO-a možete vidjeti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr