Pretraga

Ovo je najbolja škola u Hrvatskoj prema uspješnosti učenika na državnoj maturi

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je učenici III. gimnazije Split Ivi Madunić dodijeljena Nagrada Soljačić, vrijedna 5.000 američkih dolara. Ispite iz Matematike i Fizike riješila je sa 100%, a preko 90% postigla je i na ispitima Engleskog i Hrvatskog. Uz ovu Nagradu, MZO je nagradio Ivu i još 27 učenika s po 2.500 kuna prema kriteriju najbolje riješenosti obveznih ispita više razine te stopostotne riješenosti dva ispita. Najviše nagrađenih pohađalo je XV. gimnaziju Zagreb odnosno njih čak sedam.

Među njima i Klara Tomašković, odnosno djevojka koja je imala najveću prosječnu riješenost na obveznim predmetima odnosno nevjerojatnih 97.220%.

Izdvojeni članak

Olimpijac Filip iz svih je ispita mature dobio peticu i odlazi na Cambridge: Naše škole ne uče nas da razmišljamo za sebe

Osim Klare, u top 20 po ovom kriteriju, bila su još tri maturanta zagrebačkog Mioca, a još troje njih iz XV. gimnazije položilo je dva predmeta na državnoj maturi bez greške, a da na kraju nisu bili među 20 najboljih po prosječnoj riješenosti obveznih predmeta.

Na drugom mjestu u poretku škola, koje su dale najviše danas nagrađenih učenika je splitski Mioc odnosno III. gimnazija Split.

Tu je školu, kako smo već napomenuli, završila i Soljačićem nagrađena Iva Madunić. No, zanimljivo da je Iva po prosječnoj riješenosti obveznih predmeta na maturi tek sedma u državi, dok je njen školski kolega Simon Bakula, na visokom trećem mjestu. Osim njih, još dvoje splitskih Miočana našlo se na popisu 20 najboljih po prosječnoj riješenosti obveznih predmeta, kao i jedan s dva stopostotna ispita.

Škole s više od jednog nagrađenog su i Prva gimnazija Varaždin (3), V. gimnazija (2+1), a svakako veseli i podatak da se u odabrano društvo smjestila i jedna učenica iz otočke, Srednje škole Blato.

Naime, Patricija Dovijanić iz ove škole imala je prosječnu riješenost obveznih ispita na državnoj maturi 93,890%.

Popis svih laureata i škola koje su pohađali pogledajte na listi ispod, a veliku fotogaleriju i poruku koju je Marin Soljačić poslao s dodjele priznanja pogledajte ovdje.

foto: srednja.hr