Pretraga

[Najmaturant] Mladi skijaš iz pet predmeta na maturi dobio odličan, a dva riješio sa 100 posto

A- A+

Od drugog razreda osnovne škole Karlo Valentin Cihlar aktivno se bavi skijanjem, a prešao je i u profesionalne vode te je svojedobno bio i državni viceprvak. Za učenje nema baš previše vremena, ali ipak je iz čak pet predmeta na maturi dobio odličan, a iz Matematike i Fizike imao je rezultat 100 posto.

Karlo Valentin Cihlar| fotografija iz privatne kolekcije

Nagrada od 5.000 dolara koju hrvatski znanstvenik i profesor na MIT-u Marin Soljačić dodjeljuje najboljem maturantu, učeniku XV. gimnazije Zagreb, promaknula je za dlaku. Baš kao i Petar Suman, Miočan Karlo Valentin Cihlar iz Matematike i Fizike imao je savršen rezultat – sve zadatke riješio je točno. No, iako je iz Hrvatskog dobio odličan, pisao je osnovnu razinu koja se za nagradu boduje 20 posto manje no viša, koju je pisao Petar.

Matematika kao najteži predmet

Izdvojeni članak

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

– Malo jesam razočaran, iako nisam mislio da je nešto tako moguće te nisam ciljao na osvajanje, nego sam toga tek poslije posta svjestan, nakon što sam riješio ispite. Da sam računao na osvajanje bio bih odabrao višu razinu iz Hrvatskog, ispričao nam je Karlo Valentin.

Ipak, to nimalo ne umanjuje njegov izvrstan rezultat. Pisao je tri obavezna predmeta iz kojih je dobio odličan, a istu je ocjenu postigao iz već spomenute Fizike i Kemije. Skromni Karlo Valentin, otkriva nam, nadao se ovim rezultatima, ali ih nije očekivao. Kaže, mišljenja je kako je ovogodišnja matura bila teža od onih prethodnih godina.

– Od svih predmeta Matematika mi je bila najteža, najviše sam trebao razmišljati kako bih točno riješio zadatke, kaže Karlo Valentin.

Sada već bivši Miočan, s pripremama za maturu krenuo je tek nakon završetka nastave, što je uz znanje stečeno u školi, očito sasvim dovoljno.

– Svaki dan pripremao sam se umjereno, a najviše za Fiziku, otkriva nam Karlo koji upisuje i od jeseni postaje student Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Sport i obrazovanje ne isključuju jedno drugo

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Od 37 učenika u državi koji su Fiziku riješili sa sto posto, dvojica dolaze iz Gimnazije Metković

Kaže, matematika, fizika i ostale prirodne znanosti su mu jako zanimljive, pa mu je to dovoljna motivacija za učenje. Ipak, učeći ne provodi puno vremena jer ima još jednu veliku ljubav, a to je skijanje. Naime, Karlo Valentin profesionalni je skijaš i čisti dokaz da sport i obrazovanje, kada postoji volja, ne moraju isključivati jedno drugo.

– Ne provodim previše vremena učeći, ostaje mi dovoljno vremena za hobije među kojima je i skijanje. Skijanjem se bavim od drugog razreda osnovne škole, ono je uvijek bilo moja velika ljubav, i drago mi je da sam uspio ostvariti ovakve rezultate unatoč brojnim izostancima i danima provedenim na snijegu, priča nam.

Kao najveće skijaške uspjehe izdvojio je peto mjesto na međunarodnom natjecanju u Kanadi, a bio je i drugi u ukupnom poretku Cro Ski kupa. Osim toga, sudjelovao je u brojnim međunarodnim natjecanjima u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i već spomenutoj Kanadi.

Niti sportski niti obrazovni uspjeh Karla Valentina nije došao preko noći, za njega je bilo potrebno puno truda, rada volje i odricanja. Svim budućim generacije koje tek očekuje pisanje mature, Karlo je za kraj otkrio svoju jednostavnu formulu za uspjeh.

– Bitno je da budete opušteni, imate vjeru u sebe , te redovit rad tijekom cijele srednje škole, poručuje Karlo Valentin.

Više o najboljim maturantima mature 2016./2017. pročitajte na sljedećim poveznicama:

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

[Najmaturant] Od 37 učenika u državi koji su Fiziku riješili sa sto posto, dvojica dolaze iz Gimnazije Metković

 

Copy link
Powered by Social Snap