Pretraga

[Najmaturant] Od 37 učenika u državi koji su Fiziku riješili sa sto posto, dvojica dolaze iz Gimnazije Metković

A- A+

Od izbornih predmeta i ove je godine među maturantima bio najpopularniji predmet Fizika, koju je polagalo 8.275 pristupnika. Od ukupnog broja, 57 posto njih bili su gimnazijalci, među kojima i Marko Andrić i Ivan Pavlović, učenici Gimnazije Metković. Ivan i Marko u svojoj su maloj sredini postigli ogroman rezultat – obojica su Fiziku na maturi riješili s rezultatom od 100 posto.

Ivan Pavlović i Marko Andrić|foto: dnevnadozafizike.weebly.com

Više od trećine pristupnika ovogodišnjoj maturi iz Fizike, njih 35 posto, palo je taj ispit. Svega devet posto njih iz ovog je predmeta ostvarilo ocjenu odličan. Među njima su i Marko Andrić i Ivan Pavlović, obojica učenici Gimnazije Metković.

Njih dvojica, ne samo da su iz Fizike dobili čistu peticu, već su sve do jednog zadatka riješili točno i ostvarili rezultat od 100 posto. To je pošlo za rukom još samo 35 maturanata u državi, što je veliki rezultat za manju školu.

Marku je Fizika bila najlakša u posljednjih par godina

Marko Andrić je sva tri obavezna predmeta pisao na višoj razini. Iz Matematike i Engleskog dobio je odličan jer je imao rezultat iznad 90 posto. Iz Hrvatskog je dobio četvorku, a osim Fizike, od izbornih je predmeta polagao i Kemiju, iz koje je također dobio peticu.

Izdvojeni članak

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

– Pripreme u školi sam pohađao samo iz Fizike i Kemije, doduše ne baš redovno. Punim intenzitetom počeo sam se spremati krajem svibnja, odgovara nam Marko na pitanje kako se i koliko pripremao za maturu.

Dodaje, njemu je Fizika je bila najlakša u zadnjih par godina, a upisat će Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ipak, ovakav rezultat i nije toliko iznenađujuć, budući da je Marko već sudjelovao na županijskim natjecanjima i iz Fizike i iz Kemije, a svaki mu je put vrlo malo nedostajalo da se plasira i na državno.

– Peticu iz Fizike sam očekivao, ali za 100 posto se ipak moraju poklopiti neke stvari. Jedino mi je malo žao rezultata iz Matematike, a s ostalim sam više manje zadovoljan, kaže nam Marko.

Za učenike kojima tek predstoji pisati državnu maturu, Marko ima jasnu poruku:

– Ako ste radili četiri godine, nećete imati nikakvih problema jer su zadatci dosta jednostavni. Ako ne, počnite malo ranije s pripremama onih predmeta koji vam nisu jača strana, kaže nam mladi Metkovac.

Izdvojeni članak

Najgora generacija maturanata: Nikada više jedinica na državnoj maturi od 2017.

Ivan od jeseni postaje student FSB-a

Vrlo sličan uspjeh na maturi polučio je i Markov školski kolega Ivan Pavlović, koji je još iz Matematike i Engleskog dobio odličan, a iz Hrvatskog dobar.

– Za Hrvatski i Engleski se nisam baš spremao. Za Fiziku i Matematiku sam se spremao pomoću skripti i priprema u školi, otkrio nam je Ivan koji planira upisati Fakultet strojarstva i brodogradnje, smjer Strojarstvo.

I on je tijekom srednje škole bio dosta aktivan, pa je išao na županijska natjecanja iz Engleskog i Kemije, a u osnovnoj školi jedne je godine bio i državni prvak iz Tehničke kulture. Kaže, prije pisanja ispita nije ni bio svjestan koliko je spreman i da će ostvariti ovako dobar rezultat.

– Kada sam poslije ispita pričao s kolegama iz razreda shvatio sam da mi se sreća osmjehnula i da bi moglo biti nešto, zaključuje Ivan.

Inače, Ivanovo vam je ime možda već poznato otprije. On je sa svojim kolegama sudjelovao na našem natjecanju Ideja godine, gdje je sa svojim projektom pametnih ležećih policajaca osvojio drugo mjesto, o čemu više možete pročitati ovdje.

Ivanov i Markov izvrstan uspjeh na maturi iz Fizike nije jedini u Gimnaziji Metković. Anđela Deak iz tog je predmeta imala 95 posto, Ivana Zonjić i Darija Begić po 91,67 posto, Dora Jakišić 90 posto te Ema Boras 88 posto.