Pretraga

Ovo su najtraženiji fakulteti na jesenskom roku: Na jednom od njih je deset puta više prijava nego upisnih mjesta

A- A+

Prijave za uspis na fakultete na jesenskom roku traju do 19. rujna u 15.59 sati. Sve do tog trenutka kandidati mogu mijenjati i liste prioriteta, a prema trenutačnom stanju odnosno privremenim rezultatima, najveći broj prijava na jedno slobodno upisno mjesto ima Učiteljski fakultet u Zagrebu. Naime, na 67 upisnih mjesta do sada se prijavilo 749 kandidata, što je po prilici 11 kandidata na 1 slobodno mjesto.

Akademija dramske umjetnosti/ foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

No, Agencija za znanost i visoko obrazovanje interes za pojedine sastavnice izračunava po omjeru prvih izbora na listi prioriteta i upisne kvote. Na taj način gledano s omjerom 2.9, Učiteljski je fakultet na drugom mjestu prema do sada ubilježenom interesu kandidata.

Izdvojeni članak

Za jesenski rok ostalo preko 6 tisuća upisnih mjesta: Doznajte na kojim sve fakultetima u Hrvatskoj

Na prvom je pak mjestu Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, koja ove godine studente upisuje samo na jesenskom upisnom roku, što je svakako utjecalo na to da broj prijava bude četverostruko veći od upisne kvote. A s obzirom da je od trenutno 237 prijavljenih za ADU, njih 169 kao prioritetni izbor označilo ovu sastavnicu, ispada da je s omjerom 3.31 ovo najtraženije visoko učilište na jesenskom upisnom roku.

Na trećem mjestu, s omjerom 2.57 (broj prvih izbora 167/ upisna kvota 65) je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Inače, ovaj je fakultet do sada prijavilo 596 ljudi što je devet kandidata na jedno upisno mjesto.

Kada je riječ o ukupno najvećem broju prijava na jesenskom roku, tu prednjači Ekonomski fakultet u Zagrebu s njih 1.697.

Ljestvicu deset trenutačno najpopularnijih studija na jesenskom upisnom roku pogledajte ispod. Valja naglasiti da su brojne sastavnice svoja upisna mjesta popunile još na ljetnom roku, tako da su ovo visoka učilišta s najvećim brojem prijava, među onima koja uopće imaju slobodnih mjesta na ovom roku.

Za povećanje fotografije: desni klik -> open image in new tab