Pretraga

Objavljene konačne liste upisa na studije u jesenskom: Prazno ostalo 11.673 mjesta, ovo su najpoželjniji

A- A+

Nakon što su u podne objavljeni konačni rezultati državne mature u jesenskom roku, izašle su nakon 15 sati konačne rang-liste upisa na studije. Najpoželjniji studij u ovom roku bila je gluma na Akademiji dramske umjetnosti, na kojoj je ovo prvi ovogodišnji upisni rok. Nakon jesenskog roka upisa prazno je na studijima diljem Hrvatske ostalo 11.673 upisna mjesta.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Maturanti i ostali kandidati koji su odlučili upisati studij na ovogodišnjem jesenskom upisnom roku u 15 sati ovog ponedjeljka doznali su i kako stoje na konačnoj rang-listi upisa.

Nepopunjeno ostalo 11.673 upisna mjesta

Prema podacima koje je objavio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, jesenskom je upisnom roku ponuđeno bilo 794 studijska programa s ukupno 15.559 upisnih mjesta.

– Prijavilo se 5.973 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 3.886. Nakon provedena oba upisna roka nepopunjeno je ostalo 11.673 upisnih mjesta, izvijestio je Središnji prijavni ured.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Izašli konačni rezultati mature, evo u koliko sati će biti objavljene i liste upisa na fakultete

Najpoželjnija gluma na ADU, na kojoj je ovo bio prvi rok upisa u 2023.

Najpoželjniji studij prema omjeru kvote i broja maturanata kojima je to prvi izbor te studij s najviše prijava prvog prioriteta je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Treba naglasiti kako, kao i prethodnih godina, ADU za ovaj studij nije provodio ljetni upisni rok, što bi značilo da je ovo prvi rok u 2023. u kojem su upisivali kandidate na studij. Upisna kvota bila je na glumi ADU-a 12 mjesta, ukupni broj prijava je 116, s time da je za 96 kandidata to bio prvi izbor. Liste tri najpoželjnija studija i studija s najvećim brojem prvih prijava možete vidjeti u nastavku.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima, najpoželjniji su bili:

  • Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,
  • Kineziologija, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu,
  • Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi:

  • Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,
  • Poslovna ekonomija; smjerovi: Financije, Poduzetništvo, Menadžment (on-line) (izvanredni), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci,
  • Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Izdvojeni članak
Sveučilište u Zagrebu

Hrvatski fakulteti godišnje imaju 20.000 ‘fantomskih’ mjesta: ‘Uz manje kvote imali bismo više diplomiranih’

Gdje je sve ostalo mjesta?

Iz Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje podsjećaju da je u ljetnom upisnom roku ponuđen bio 921 studijski program. U ljetnom roku prijavilo se ukupno 30.753 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 25.441. Što je bilo najpoželjnije ljetos na upisima možete doznati u članku na ovoj poveznici.

Popis studijskih programa s brojem ostvarenih prava upisa u jesenskom roku dostupan je u dokumentu ispod, a oduzimanjem broja iz stupca ‘Ostvarili pravo upisa’ od broja iz stupca ‘Ukupna upisna kvota’ možete vidjeti i na kojim je studijima ostalo mjesta i nakon jesenskog roka. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.