Pretraga

Zadnja šansa za postati brucoš: Evo na kojim fakultetima su upisi još u tijeku

A- A+

Dobra vijest za sve koji još nisu upisali studij ili su u zadnji tren odlučili promijeniti svoju odluku: upisi na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli još uvijek traju. Prijave na studije potrajat će do 24. rujna, a upisi će se održati između 26. i 29. rujna. Istražili smo više o fakultetima koje još uvijek stignete upisati, kao i studentskom životu koji vas čeka u Puli.

sveučilište u puli

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli produžilo je upise u jesenskom roku, a doznajte na kojim studijima još ima mjesta | Foto: Sveučilište u Puli

Ljetni i jesenski rokovi su završili, no ne na svim sveučilištima. Lijepa vijest za sve koji ove godine žele postati brucoši je da je Sveučilište u Puli odlučilo produžiti rok za prijavu na studije. Dosadašnja popunjenost je dobra i neki su studiji u potpunosti popunjeni, rekli su nam, a upisi u rujanskom roku traju još samo za studije na kojima je ostalo mjesta.

Prijave za upis možete poslati do 24. rujna putem sustava Postani student. Upisi će se provoditi od 26. do 29. rujna prema rasporedu i uputama koji će biti objavljeni na web stranici Sveučilišta u Puli, stoga ih pratite.

Što još stignete upisati?

Mjesta za upis ostalo je na Tehničkom fakultetu u Puli. Riječ je o fakultetu koji je centralno mjesto okupljanja znanstvenika iz Istarske županije, ali i šire, stoga je odličan izbor za sve koji svoju budućnost vide kao inženjeri ili znanstvenici.

Na ovom faksu možete odabrati između dva prijediplomska studija. Zanima li vas IT sektor, možete upisati sveučilišni studij Računarstvo na kojem ćete naučiti sve o računalnim mrežama, građi računala, razvoju i održavanju IT sustava, ali i puno više.

Svi koje više zanima strojarstvo, mogu se odlučiti za upis studija Proizvodno strojarstvo. Riječ je o stručnom studiju, što znači da će fokus biti na praktičnim znanjima koja se uče iskustvom. Kroz studij ćete naučiti sve o tehnologiji potrebnoj za proizvodnju raznih proizvoda te kako voditi cijeli proces proizvodnje.

Sveučilište Jurja Dobrile Pula

Studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na promociji diplome | Foto: Sveučilište Jurja Dobrile Pula

Upišite studije jedinstvene u Hrvatskoj

Ostajući u području STEM studija, maturanti su iskazali velik interes za Fakultet prirodnih znanosti i online studije na Fakultetu informatike, no nešto mjesta za upis ipak je ostalo.

Na Fakultetu prirodnih znanosti izvodi se jedinstven studij Znanost o moru. Upisuju ga svi kojima je stalo do ekologije morskog okoliša, a upravo takvih stručnjaka na našem tržištu nedostaje. Jedinstveni su i online studiji koje izvodi Fakultet informatike – riječ je o prvim online studijima informatike u Hrvatskoj. Osim online, izvode se i na “klasičan” način.

Na pulskom je sveučilištu moguće upisati još jedan online studij. Riječ je o izvanrednom studiju Primijenjene ekonomije kojeg izvodi Fakultet ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković. Uz taj studij koji se izvodi i uživo, nude nekoliko programa iz Poslovne ekonomije, kao i studij Kulture i turizma. Na tom je faksu, inače, u 63 godine koliko već postoji, do sada diplomiralo više od 10.000 studenata na svim razinama visokoškolskog obrazovanja.

Izdvojeni članak
Pula, pogled na plažu iz visine

‘Forši, ćemo ben?’: Studenti sastavili popis izraza koje morate znati ako dolazite u Istru

Izvode i jedan od najpopularnijih studija

Jedan od najatraktivnijih studija među maturantima je sestrinstvo, a moguće ga je upisati u Puli. Medicinski fakultet u Puli izvodi prijediplomski stručni studij Sestrinstvo. Upisuju ga svi koji se žele baviti stručnim, ali i znanstvenim radom u zdravstvu.

Zanimaju li vas više humanističke znanosti, u Puli možete upisati i Filozofski fakultet. Tamo se izvode jednopredmetni i dvopredmetni studiji koje možete kombinirati kako želite i specijalizirati se za područja jezika, književnosti, povijest, arheologiju ili kulturu.

Uz to, među popularnijim fakultetima na dosadašnjim upisnim rokovima bili su i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti te Muzička akademija. Na njima je nešto mjesta ipak ostalo, za razliku od studija Dizajn i audiovizualne komunikacije koji je u potpunosti popunio kvotu.

sveučilište u puli

Studenti Sveučilišta u Puli | Foto: Sveučilište u Puli

Kako je studirati u Puli?

Sveučilište u Puli čini osam fakulteta koji nude više od 50 studijskih programa, što znači da privlače različite studente iz svih dijelova Hrvatske. Osim fakulteta, tu su i moderan studenti dom s ukupno 194 kreveta koji je smješten u blizini fakulteta.

Osim doma, tu su i studentska menzu i pizzerija, kao i Studentski centar Pula preko kojega uvijek možete poboljšati svoj džeparac. Za one koje više vole pripremati ispite u knjižnici, tu je Sveučilišna knjižnica u Puli, matična, regionalna knjižnica bogata različitom građom.

Nedavno smo pisali i o novom kampusu čija se izgradnja planira okončati krajem godine. U njega će useliti četiri fakulteta, a otvorit će se i start-up inkubator te znanstveno-tehnološki institut. O svim načinima na koji će kampus naprijediti iskustvo studiranja u Puli, pisali smo u ovom tekstu.

Izdvojeni članak
"Rekonstrukcija Mornaričke bolnice u Puli

Bolje studiranje: Tri razloga zašto smo ljubomorni na studente koji imaju svoj kampus

Sve informacije o studijima i upisima, pronađite na web stranici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli