Pretraga

NCVVO: I ranijih godina bilo je slučajeva da se maturanti potpišu na ispit, uvijek su ga morali ponavljati

A- A+

Za ukupno 24 učenika ove je godine poništen ispit mature jer su se na ispit potpisali punim imenom i prezimenom, čime su narušili tajnost svog identiteta. Jedna od njih, maturantica Laura Mikić zbog toga je uputila pismo javnosti, požalivši se da je učinila nenamjernu grešku te da joj je mogao biti poništen i samo dio ispita. Iz Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja već su potvrdili da su isto pravilo primijenili na svih 24 ovogodišnjih pristupnika. Sada nam kažu da je ranijih godina bilo je slučajeva da se maturanti potpišu na ispit punim imenom i prezimenom, a sankcija je uvijek bila ta da su ga morali ponavljati.

hrvatski jezik esej državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Jedno od temeljnih pravila koje maturanti trebaju poštivati prilikom pisanja mature ono je da u ispitnom materijalu ne smiju odati svoj identitet. Konkretno, na početku ispita nastavnici ih jasno upućuju u to da se na ispitni materijal ne smiju potpisati imenom i prezimenom. Greška se ispravlja tako da se precrta netočan odgovor, označi točan i uz njega ostavlja isključivo paraf. Kako se ispravlja greška, maturantima je nacrtano na prvim stranicama svakog od ispita.

Screenshot ispitnog materijala za esej, pravilo o potpisu nalazi se na svim ispitni materijalima

Od preko 28 tisuća pristupnika to pravilo ove je godine prekršilo njih 24 – na ispit su se potpisali punim imenom i prezimenom. Pravila kažu da se u tom slučaju poništava čitav ispit ili dio ispita. Veliku buru izazvao je ovih dana slučaj maturantice Laure, koja se kroz pismo javnosti požalili da joj je poništen čitav ispit iz Hrvatskog jezika, iako se samo potpisala na esej. Smatra da joj se eventualno trebao poništiti samo esejski dio. Kaže, položila je prijemni za Muzičku akademiju koju sada ne može upisati, a i na drugim je ispitima mature ostvarila prolaz.

NCVVO: Uvijek je bio pravni učinak da učenik ponovno treba polagati ispit

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja već su nam ranije potvrdili da je svaki od 24 pristupnika koji su se ove godine potpisali u ispit punim imenom i prezimenom sankcioniran isto kao i Laura – poništenjem ispita. Dodatno smo ih pitali jesu li istu praksu primjenjivali i prethodnih godina.

– Slučajeva utvrđenog nedopuštenog ponašanja učenika, konkretno narušavanja tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom na ispit bilo je i proteklih godina. Uvijek je pravni učinak bio da učenik, odnosno pristupnik treba ponovno polagati ispit iz tog predmeta, odgovaraju nam iz Ureda ravnatelja NCVVO-a Vinka Filipovića.

Isto je kažu i u slučaju potpisivanja samo na esej.

– Zbog potpisivanja punim imenom i prezimenom na školski esej iz Hrvatskog jezika bilo je i proteklih godina i uvijek je pravni učinak bio da učenik, odnosno pristupnik treba ponovno polagati ispit iz Hrvatskog jezika, kažu iz NCVVO-a.

Dodaju i kako je ove godine za ukupno 15 učenika kojima je zbog narušavanja tajnosti identiteta poništen ispit iz Hrvatskog jezika. Pitali smo ih i hoće li NCVVO i kada pristupiti izmjeni Pravilnika na način da kazna za nedozvoljeno ponašanje potpisivanja punim imenom i prezimenom ne bude ‘poništenje ispita ili dijela ispita’, nego samo jedno od toga.

– Postoji prostor i potreba za dopunama i izmjenama Pravilnika, stoga će Centar uputiti prijedlog nadležnom ministarstvu za istim, kažu u NCVVO-u.

Izdvojeni članak
državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati

Potpisala na esej, poništen joj čitav ispit: ‘Ja sam ovih dana usahnula, moja su krila izvrsnosti srezana’

‘Da nema na barem dva mjesta napisano da se ne smije stavljati puno ime i prezime te da još profesori ne naglase, možda bi mi i bilo žao’

I dok se mnogi u javnosti zgražaju, ali samo nad time da je jednoj od ovogodišnjih pristupnika poništen ispit iz Hrvatskog jezika jer se potpisala na esej, situacija je malo drugačija među samim maturantima. Ispit iz Hrvatskog pisali su među posljednjima na ljetnom roku, pa su do njega već više puta imali prilike čuti pravilo da je potpisivanje na ispitni materijal – strogo zabranjeno.

– Da nema na barem dva mjesta napisano da se ne smije stavljati puno ime i prezime te da još profesori ne naglase, možda bi mi i bilo žao, ali ovako se nemaju kaj žaliti. Napravili su grešku i to je to. Slučajno ili ne, komentirao je jedan maturant u našoj grupi Maturanti 2021./22.

Javila se i druga učenica kojoj je Hrvatski poništen jer se također potpisala u esej.

– Kao i ova cura i ja sam jedna od tih koja se slučajno potpisala na kraju eseja i smatram da je nepravedno sto su nam poništili cijeli ispit iz Hrvatskog jezika. Kao i što je ona navela u svojem pismu, ja sam se također žalila na sve moguće načine, no Centar ih je totalno zanemario i samim time ugrozio moj upis na fakultet (koji sam željela oduvijek studirati) u ovoj akademskoj godini… prestrašno, napisala je maturantica u grupi Maturanti 2021./22. i naknadno dodala kako je uz polaganje mature polagala i prijemne.

No, empatije među vršnjacima baš i nije izazvala.

– Meni izgleda kao da si ga ugrozila sama, napisao joj je jedan maturant.

Druga je pak konstatirala kako je i ona polagala i prijemne i radila pa nije napravila istu grešku te da ne nepažnja na ispitima nešto za što nema opravdanja, pogotovo kad se isto pravilo svaki put isto ponavlja.

– ‘Ajde da na samo jednom ispitu pišu pravila, al’ pravila i sve vezano za potpise piše u svim uputama na svakom ispitu. Kol’ko puta su ih još profesori i pročitali, s time da smo još i probnu maturu imali. Okej, pravila možda jesu malo bezvezna (pogotovo to za potpise), al’ brate moj, nemoguće da se slučajno potpišeš punim imenom i prezimenom nakon toliko ponavljanja pravilnika, jedan je u nizu komentara maturanata.