Pretraga

NCVVO je objavio rješenja mature iz Geografije i Talijanskog, provjerite koliko imate točnih

A- A+

Geografija i Talijanski jezik na A i B razini maturanti su napisali proteklog utorka. Ispiti su to koje nije pisalo puno učenika –  Talijanski je prijavilo njih oko 130 dok je na Geografiju izašlo oko 270 pristupnika. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio rješenja obaju ispita.

Foto: srednja.hr

Maturanti koji su u utorak pisali Geografiju i Talijanski već danas mogu doznati kako otprilike stoje s rezultatima tih ispita – Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio zadatke i ključeve za odgovore.

Nakon ispita iz Geografije porazgovarali smo s dvoje maturanata koji su nam rekli da im ispit nije bio pretjerano kompliciran.

– U globalu ispit nije bio naročito težak, jedino što je bilo više pitanja gdje se trebalo puno pisati pa je oduzimalo dosta vremena. Također, ja sam sve odgovore koji nisu bili na zaokruživanje prvo pisao na koncept zatim prepisivao što je imalo utjecaj na brzinu rješavanja. Odgovorio sam na sva pitanja u sat vremena, ali sam zato prepisivao na ispitnu knjižicu do zadnje sekunde sljedećih pola sata, rekao nam je nakon ispita Antonio iz Gimnazije Požega koji je ove godine i išao na natjecanje iz tog predmeta.

Za ovu godinu se određuje novi prag prolaznosti na svim ispitima, ali spomenimo da je on lani na Geografiji iznosio 30% dok je na Talijanskom na obje razine iznosio 35%. Pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Ispod možete vidjeti kako ste trebali riješiti zadatke u ovom i ispitu iz Talijanskog jezika, s time da zvučne zapise za slušni dio ispita iz Talijanskog možete preuzeti ovdje. Napomene: u dokumentima se najprije nalaze zadaci, a potom i rješenja ispita. Ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Geografija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.25 MB]

Talijanski A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.89 MB]

Talijanski B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.61 MB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.