Pretraga

NCVVO po skrivećki priznao bod za 80. zadatak Srbima koji su polagali Povijest na državnoj maturi

A- A+

Nakon što smo javnosti i NCVVO-u ukazali na datumsku pogrešku u 80. zadatku ispita iz Povijesti na državnoj maturi, a koji se pisao na srpskom jeziku, očekivali smo da će Centar nadležan za provedbu mature javno objaviti Odluku u kojoj priznaju bodove za 80. zadatak pristupnicima koji su polagali ovaj ispit. No, oni to nisu učinili. 

Screenshot: HRT

Valjda zbog činjenice da su petu pogrešku sličnog kova napravili na ovom ljetnom roku, priznavanje 80. zadatka pristupnicima, nisu našli za shodno javno objaviti.

– S obzirom da je riječ o pogrešci u 80. zadatku u ispitu iz Povijesti kojom je nanesena šteta troje učenika koji su ispit iz Povijesti za pripadnike srpske nacionalne manjine pisali 26. lipnja 2018. godine, njima je sukladno odluci stručnoga ispitnoga povjerenstva iz Centra, upućena obavijest na mail o dodjeljivanju jednoga (1) boda za navedeni zadatak, javljaju nam iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak

Srbi bolje znaju kad je Dan državnosti Hrvatske nego NCVVO: Pogriješili datum u pitanju iz Povijesti pa maturanti traže priznavanje boda

Ipak, napomenimo da smo kontaktirali jednog od ta tri pristupnika ispitu iz Povijesti na srpskom jeziku, koji nas je obavijestio da (do trenutka objave teksta) nije dobio nikakvu obavijest na mail.

Ponovimo, pristupnici ispitu iz Povijesti, koji su taj ispit polagali na srpskom jeziku, ukazali su nam na grešku u 80. pitanju, zbog koje su navedeni na krivi trag.

Naime, u 80. pitanju je trebalo pročitati povijesni izvor i odgovoriti na postavljena pitanja. No, kao važan element izvora je i datum njegova nastanka, koji je 25. lipnja, odnosno datum kada slavimo Dan državnosti.

No, u ispitu na srpskom jeziku umjesto 25. juna, stajalo je da je povijesni izvor na temelju kojeg su trebali odgovoriti na dva pitanja, 25. jula.

Kako je jedno od pitanja i ‘Koji se praznik obilježava u spomen na odluku iz povijesnoga izvora?’, propust nije zanemariv.

Sva rješenja s ovog testa, možete pogledati na ovoj poveznici.

Podsjetimo da su se ove godine bilo već četiri slična propusta od strane NCVVO-a. Naime, prvo je svima priznat bod na Biologiji jer se u ispitu našlo pitanje iz područja za koje je izričito naglašeno da se ne treba učiti.

Potom su naknadno bez obavijesti (doduše nakon pritiska javnosti naknadno se očitovali da je riječ o privremenim ključevima za odgovore!), promijenjena rješenja za neka sporna pitanja iz Fizike i Biologije, a na kraju je zbog pogreške u 14. zadatku ispita iz Kemije, kao i na Biologiji svima priznat bod.