Pretraga

Ne znate kako se pripremiti za esej na maturi iz Hrvatskoga? Ovih 10 savjeta može vam pomoći

A- A+

Sljedećeg tjedna na maturi se pišu obvezni predmeti Hrvatski i Matematika. U ponedjeljak maturanti će pisati ispit čitanja, književnosti i jezika te sažetak, a u utorak je na redu esej. Ako niste sigurni kako se pripremiti za pisanje eseja donosimo vam deset savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

matura_hrvatski_esej

Matura Hrvatski | foto: Srednja.hr

Obvezni ispit iz Hrvatskoga na državnoj maturi polaže se sljedećeg tjedna. Kako bi položili ispit maturanti će morati proći i ispit čitanja, književnosti i jezika te sažetak koji se pišu u ponedjeljak i esej koji se piše u utorak. Ove godine za esej su zadana samo četiri književna djela –  izbor iz poezije Tina Ujevića, Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, Posljednji Stipančići Vjenceslava Novaka te Patnje mladog Werthera Johanna W. Goethea.

Esej maturanti mogu pisati 160 minuta, a na njemu mogu ostvariti 30 bodova. Ono što se boduje je središnja tvrdnja, argumentacija, povezanost teksta, upotreba rječnika te pravopisna i gramatička točnost. Kako biste što bolje napisali esej i pripremili se za to, donosimo vam deset savjeta koji vam u tome mogu pripomoći.

1. Napravite koncept

Važno je da vaš esej ima svoj uvod, razradu i zaključak. Napišite natuknice o temi, a potom kako ćete te informacije posložiti u svoj esej.

2. Svoje navode potkrijepite citatom ili parafrazom

Odaberite dva do tri najbolja citata koja potkrjepljuju vaše navode i napišite ih. Pritom nemojte pretjerivati i pazite da su citati povezani s tvrdnjama.

3. Pazite na pravopis

Pripazite na pisanje glasova č, ć, ije i je. Nemojte koristiti anglizme ili riječi koje nisu u duhu hrvatskog jezika. Umjesto knjiga od njega kažite njegova knjiga, a umjesto od strane glavnog lika napišite od glavnog lika. Ako niste sigurni kada koristimo s ili sa, to možete provjeriti ovdje.

@srednja_hr Izbacujemo part 2 kad video dođe na pet tisuća lajkova 💪 … #matura #matura2023 #srednja #srednjahr #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

4. Nemojte prepričavati književno djelo

Kao što je govorila moja profesorica Hrvatskoga, vaš esej ocjenjuje profesor koji zna apsolutno sve o djelu o kojem pišete. Zato se koncentrirajte na probleme kojima se književno djelo bavi.

5. Koristite konektore

Svoje rečenice povežite konstrukcijama međutim, naprotiv, dakle ili s obzirom na to da.

Izdvojeni članak
rječnik

Pišemo li s ili sa? Evo kako pravilno koristiti ove prijedloge

6. Diplomski radovi dobar su izvor

Pri pripremi za esej mogu vam pomoći diplomski radovi. Njih možete pronaći u različitim bazama, na primjer Hrčak. U bazu upišete naziv književnog djela i sustav će vam izbaciti diplomske i znanstvene radove koji problematiziraju to književno djelo.

7. Slijedite smjernice

Smjernice su ono što se boduje i trebate ih slijediti. Na primjer, ako neke likove treba usporediti onda pronađite njihove sličnosti i razlike, a nemojte pisati prvo o jednom, a potom o drugom liku.

8. Izbjegavajte duge rečenice

Rečenice u eseju neka vam budu kratke, logične, povezane i jasne. Nemojte pisati ‘kobasice’ jer ćete tako samo skrenuti s glavne misli.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

9. Pazite na vrijeme

Esej se na maturi piše 160 minuta. Kako biste što bolje rasporedili vrijeme prije mature izračunajte koliko vremena vam treba da prepišete svoj esej na čistopis. Tako ćete točno znati kada najkasnije smijete krenuti s prepisivanjem eseja na maturi.

10. Pazite na broj riječi

Vaš esej treba imati 440 riječi. Dopušteno je deset posto manje, dakle 396 riječi, ali ne ispod toga. Ako napišete manje od 396 riječi vaš će esej dobiti nula bodova. Najveći dozvoljeni broj riječi nije zadan, ali nemojte se previše raspisati jer to povećava rizik da skrenete s teme.

@srednja_hr Tražili ste, dobili ste. Evo još pet savjeta za kako napisati što bolji esej na maturi iz hrvatskog. Sretno svima! 💪 … #matura2023 #srednja #srednjahr #esej #matura #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr