Pretraga

Nizozemska vas ‘plaća’ da ondje studirate: No, morate znati ovih nekoliko detalja…

A- A+

Pod uvjetom da godišnji prihod obitelji ne prelazi 45.000 eura, nizozemska Vlada stipendira studente u iznosu do 380 eura mjesečno. Uz to, studenti u Nizozemskoj mogu uzeti i gotovo beskamatne zajmove. Sve što trebate znati kako biste ondje studirali, saznajte u četvrtak na virtualnom sajmu, na kojem će sudjelovati deset najboljih nizozemskih sveučilišta.

ilustracija: Moritz Kindler za Unsplash

Sve je više mladih Hrvata zainteresiranih za studij u Nizozemskoj, zbog odličnih uvjeta u kojima se odvija prijavni proces.

– Kao savjetnik za studij u inozemstvu, odnedavno se susrećemo s porastom broja prijava za nizozemska sveučilišta, posebice u kontekstu BREXIT-a. Ovim tempom očekujemo da će se brojke za ovu akademsku destinaciju udvostručiti u sljedećih godinu dana. Istovremeno, primjećujemo porast interesa najboljih nizozemskih sveučilišta za mladim hrvatskim učenicima i studentima za razne studijske programe. Tako će 10 najboljih nizozemskih sveučilišta sudjelovati 19. studenog na virtualnom sajmu Study in Holland, gdje će svi zainteresirani učenici, studenti i njihovi roditelji imati priliku razgovarati s predstavnicima sveučilišta o raznim studijima, izjavio je Filip Cirkvenčić, obrazovni savjetnik u IntegralEdu, našoj najvećoj agenciji za savjetovanje o obrazovanju u inozemstvu.

Nizozemski obrazovni sustav temelji se na dvije vrste pristupa tj. dvije vrste sveučilišta, svaki sa svojim specijaliziranim visokoškolskim ustanovama. Dakle, govorimo o „research“ sveučilištima (usmjerenim na istraživanje) i „applied sciences“ sveučilištima (s naglaskom na praktičnom dijelu studija). Za obje vrste studija Nizozemska dolazi u obzir kao studijska destinacija s vrlo povoljnim sustavom školarina i stipendija.

– Iznos godišnje školarine za preddiplomski i diplomski studij iz je 2168 eura, ali potrebno je naglasiti da je za preddiplomske studije iznos školarine prepolovljen za prvu godinu. Uz to, Nizozemska nudi mogućnost podnošenja zahtjeva za zajam za pokrivanje troška studiranja. Postoji još jedna mogućnost financiranja zajmom do 500 eura mjesečno za one koji dokažu da rade najmanje 56 sati mjesečno. Ovim se zajmom mogu financirati i studij i troškovi života. Zajam se može otplatiti od 15 do 35 godina nakon završetka studija, a zajamčena je kamata koja ne prelazi 4%, trenutno iznosi  0%, objašnjava Filip Cirkvenčić.

Uz zajam, dodatno rješenje za financiranje studija je i potpora koju nudi nizozemska Vlada u iznosu do 380 eura mjesečno, pod uvjetom da godišnji prihod obitelji ne prelazi 45.000 eura.

– Za ovo su financiranje studenti obvezni dokazati da su legalno zaposleni te da rade najmanje 56 sati mjesečno. Država potiče sustav obrazovanja i zapošljavanja jer je to trenutni model u koji odgovara većini studenata te koji dodaje i vrijednost društvu, kako sada, tako i u budućnosti. Nizozemska je razvila jasnu strategiju u tom pogledu i možemo reći da vas ta zemlja praktički plaća da studirate, dodaje Filip Cirkvenčić.

Životni troškovi u Nizozemskoj

Izazov za učenike, studente i njihove roditelje koji su zainteresirani za Nizozemsku je pronalazak smještaja, s obzirom na to da nizozemska sveučilišta nemaju vlastite smještajne kapacitete.

Smještaj je moguće pronaći kroz privatne iznajmljivače, agencije za nekretnine s kojima surađuje sveučilište. Ovdje je potrebno naglasiti pomoć obrazovnog savjetnika koji će pomoći u pronalasku najbolje opcije ovisno o budžetu budućeg studenta.

Mjesečni trošak može ovisiti o odabranom gradu, između 300 i 800 eura mjesečno, Amsterdam, kao glavni grad je i najskuplja opcija.

Uz trošak smještaja, potrebno je uračunati i hranu (otprilike 280 eura mjesečno), nastavne materijale (otprilike 50 eura mjesečno), privatno zdravstveno osiguranje (80 eura mjesečno), odjeću i društvene aktivnosti (otprilike 150 eura mjesečno). Bicikli se mogu koristiti kao prijevozno sredstvo ili oni koji rade na pola radnog vremena mogu se prijaviti za kartu koja pruža besplatni javni prijevoz.

Međunarodno poslovanje i psihologija na vrhu traženih studija

Od akademske godine 2018./2019. do prošle akademske godine 2019./2020. broj hrvatskih studenata povećao za više od 30% u jednoj godini te u toj sjevernoj zemlji sada studira 540 studenata iz Hrvatske.

Top najtraženiji studiji:

 1. International Business
 2. Psychology
 3. Hospitality Management
 4. Computer Science & Engineering
 5. ICT
 6. Creative Business
 7. Economic & Business Economics
 8. Computer Science
 9. International Business Administration
 10. Tourism Management

Svi  zainteresirani za studij u Nizozemskoj mogu sudjelovati na virtualnom sajmu

Sve najnovije informacije o studiju u Nizozemskoj mogu saznati na virtualnom sajmu Study in Holland, gdje će mladi i njihovi roditelji moći direktno razgovarati sa sveučilištima. Događaj će se održati online u četvrtak, 19. studenoga, od 10 do 16 sati na virtualnoj platformi Brazen. Poveznica za sudjelovanje na virtualnom sajmu se može pronaći ovdje: https://bit.ly/virtual-study-in-holland .

Nizozemska sveučilišta koja sudjeluju ove godine na Study in Holland virtualnom sajmu su:

 • Fontys University of Applied Sciences
 • Tilburg University
 • TU Eindhoven University
 • HU University of Applied Sciences
 • The Hague University of Applied Sciences
 • Hotelschool the Hague
 • Avans University of Applied Sciences
 • HAN University of Applied Sciences
 • Rotterdam Business School
 • Breda University of Applied Sciences

Sudionici na virtualnom događaju mogu pristupiti individualnim chatovima sa sveučilištima, gdje imaju priliku razgovarati s predstavnicima obrazovnih institucijama putem chata, audio ili video poziva. A tijekom događaja i obrazovni savjetnici iz IntegralEdu će biti dostupni za sva pitanja.  Također, putem platforme možete pristupiti raznim promotivnim materijalima sveučilišta poput brošura i videa. Sudjelovanje je besplatno.

O IntegralEdu

Savjetodavna agencija IntegralEdu je stručnjak broj 1 za obrazovanje u inozemstvu i program kulturalne razmjene Work and Travel USA.

Integral grupa ima preko 27 godina iskustva u pružanju informacija učenicima, studentima i njihovim roditeljima o  akademskim institucijama, privatnim srednjim školama i jezičnim tečajevima u inozemstvu. Agencija IntegralEdu postoji u Hrvatskoj od 2015. godine te surađuje s preko 500 vrhunskih obrazovnih institucija diljem svijeta.

 

 

 

Nizozemska vas ‘plaća’ da ondje studirate: No, morate znati ovih nekoliko detalja…
Share via
Copy link
Powered by Social Snap