Pretraga

Nizozemci otvorili ukrajinsku školu: U klupama je već preko 100 učenika

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Ukrajine objavilo je da je u Nizozemskoj u samo dva tjedna otvorena ukrajinska škola. U klupama je već 110 učenika koji su došli iz ratom pogođene zemlje, a predaju im ukrajinski profesori.

Foto: Міністерство освіти і науки України

Budući da broj izbjeglica iz Ukrajine raste iz dana u dan, među kojima se nalaze i učenici, Nizozemci su u samo dva tjedna uspjeli otvoriti ukrajinsku školu u centru Dordrechta.

Kako piše na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja Ukrajine, škola je otvorena kao odjel jedne od međunarodnih škola u Nizozemskoj. Prostorije, naime, mogu primiti oko 120 učenika, no taj bi se broj mogao udvostručiti u sljedećim tjednima, pa se trenutno traži još prostora za školu s dvoranama, igralištima i ostalim rekvizitima.

Nastava je već započela za 110 učenika u dobi od 12 do 18 godina koji se u školu dovode posebnim autobusima. Među njima su stanovnici Kijeva, Žitomira, Harkova, Odese, Nikolajeva i Ivano-Frankovska. Učenicima predaju ukrajinski profesori na ukrajinskom jeziku, no dodatno se uči i nizozemski te sustav nizozemskog društva.

Nastava se odvija od ponedjeljka do petka u rasporedu od 9 do 15 sati, a školu, uključujući svu opremu, financira tamošnje Gradsko vijeće. Ukrajinski profesori potpisali su privremene ugovore i primat će plaću nizozemskih profesora.

Valja napomenuti da je Društvo za ukrajinsku kulturu iz Zagreba volonterskim radom priredilo Ukrajinsko-hrvatski/Hrvatsko-ukrajinski razgovorni priručnik. Kako piše na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, priručnik je podijeljen na posebne trostupačne dijelove, a može se preuzeti na sljedećoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.72 MB]