Pretraga

Downshifting i pickleball: Ovo su riječi koje maturanti nisu znali na A razini mature iz Engleskog

A- A+

Neki maturanti koji su pisali višu razinu Engleskog na ovogodišnjoj maturi požalili su se kako su im dvije riječi zadale posebno velike muke. Nisu znali što znači downshifting i pickleball. Termin downshifting bio je u trećem zadatku ispita čitanja gdje su trebali ubacivati rečenice u tekstu u kojemu se downshifting koristi za fenomen biranja poslova za koje se netko prekvalificirao. Riječ pickleball je bila upotrebljena u zadnjem zadatku slušanja u kojemu profesionalni igrač pickleballa daje intervju o svojoj karijeri i planovima za budućnost.

Foto: srednja.hr

Jeste li se ikada downshiftali ili čuli za pickleball? Ove dvije riječi će vjerojatno do kraja života pamtiti ovogodišnja generacija maturanata koja je polagala višu razinu Engleskog jezika na maturi. Nakon što su jučer pisali ispit iz osnovne i više razine Engleskog jezika, neki su se na društvenim mrežama požalili kako im je matura upravo zbog tih riječi bila teška.

 

Pickleball = ping pong s krastavcima?

– Matura pala na downshitting i ping pong s krastavcima, bio je jedan od komentara na našem TikTok videu u kojemu ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović objašnjava zašto se vrećice s ispitima tako teško otvaraju.

Kako su nam objasnili maturanti s kojima smo jučer razgovarali o dojmovima s mature iz Engleskog, downshifting se pojavio na ispitu više razine u trećem zadatku ispita čitanja u kojemu su trebali ubacivati rečenice. U tekstu je rečeno da se ta riječ koristi za fenomen biranja poslova za koje se netko prekvalificirao, odnosno kada netko napusti dobro plaćeni posao i ode raditi posao koji nije toliko dobro plaćen, ali omogućuje osobi više slobode i vremena.

@srednja_hr a tek downshifting 🥹 saznaj što je to na linku u opisu profila #srednjahr #matura #Meme #MemeCut ♬ sonido original – AMAPOLAS.BAR.C.R🇨🇷

Maturantima na obje razine najteže bilo upravo čitanje

Riječ pickleball je bila upotrijebljena u zadnjem zadatku slušanja na ispitu više razine Engleskog jezika u kojemu profesionalni igrač pickleballa daje intervju o svojoj karijeri i planovima za budućnost. Pickleball je sport u kojemu s reketima dva ili četiri igrača udara lopticu preko mreže sve dok jedna strana ne može vratiti loptu ili ne napravi grešku.

Podsjetimo, i maturantima koji su polagali A razinu i onima koji su polagali B razinu najteži dio je bilo čitanje, dok su sa slušanjem imali problema oko glasnoće i nerazgovijetnosti sugovornika.

@zara_iveljic downshifting???? pickleball??? nuh uh they did us dirtyyyyy #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound – G

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Engleskog jezika?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.