Pretraga

Matura iz Biologije brojnima je bila krš i lom: ‘Nisam siguran za barem 50 posto odgovora’

A- A+

Matura iz Biologije drugi je najpopularniji izborni ispit državne mature i ove godine. Na glasu kao zahtjevan ispit gdje vam ne pomaže ‘štrebanje’, već morate povezivati činjenice i ove je godine opravdao svoju reputaciju. Kako su nam rekli maturanti, pitanja su bila teška i izazovna. Većini se čini da je bila teža nego prethodne godine ili probne mature u kojima su se ranije iskušali.

matura biologija

Foto: srednja.hr

Za kraj tjedna, još jedan dan pisanja državne mature otvorio se u devet sati ispitom iz Biologije. Ispit je trajao 150 minuta. Kao što smo ranije pisali, Biologija je drugi najpopularniji izborni ispit na maturi. Ovaj predmet je u ovoj školskoj godini prijavio 5.012 maturant i maturantica. Prošle godine, za prolaz je bilo potrebno predati ispit s 27 posto točnih odgovora.

Upitan upis PMF-a zbog teškog pitanja o biljci: ‘Iskreno, nikad je nisam vidio’

I ovog smo puta razgovarali s maturantima koji su se okušali u maturi iz Biologije. Po svemu sudeći, ispit je bio vrlo težak. Maturant Dominik iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini, rekao nam je da mu je prva knjižnica bila najteža. Često se dvoumio između dva odgovora i jedva je donosio odluke. Iako je, kaže nam, zadnja tri tjedna imao intenzivnu pripremu po staroj skripti i prijašnjim maturama.

– Meni osobno je ovo bilo daleko teže nego protekle mature. Nisam siguran za barem 50 posto odgovora dok mi je s prethodnim maturama bilo puno bolje. Mislim da mi je najteže bilo treće pitanje u zadnjem zadatku druge knjižnice. Baš je bilo čudno, jer je tražilo opisivanje hranjenja biljke na slici prema njenim obilježjima. Iskreno, nikad je nisam vidio, rekao nam je Dominik.

Dodao je i da se nada upisu PMF-a. Ali nakon današnje Biologije, kaže nam da iskreno nije siguran.

– Iskreno, jedva se sjećam pitanja. Full blokada, grozota. Sad kad ispadne da je samo meni bila užasno teška, zaključio je Dominik.

Izdvojeni članak
papir s mature i globus geografski

Na Geografiji jednog maturanta zbunile rijeke i reljef: ‘Za neke stvari sam prvi put čula’

Komplicirani grafovi, više pitanja o životinjama nego čovjeku

Brojni maturanti koji su nam se javili tvrde da je puno pitanja bilo o životinjama, a gotovo ništa o čovjeku. Nika, iz Gimnazije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, rekla nam je da se pripremala nekoliko mjeseci, ali najviše zadnja tri tjedna. Pri tome se oslonila na besplatne online pripreme te se nada upisati Medicinski fakultet. Na ovu maturu, imala je više primjedbi. S probne mature se pojavilo, kaže nam, tek nekoliko tema te je ove godine ispit iz Biologije bio teži nego prošle godine.

– Druga knjižica mi je bila teža iako je i prva bila teška. Zadaci s grafovima su bili komplicirani. Pitanje o ispravnosti citiranja izvora iz stručne literature je bilo bespotrebno. Nadalje, puno je pitanja bilo dvosmisleno te su ponuđeni odgovori bili gotovo istoznačni, sažela nam je Nika svoje dojmove.

S njom se slaže i Ana koja pohađa medicinsku školu. Nada se da će upisati fizioterapiju, a slike na maturi iz Biologije je ocijenila ‘zbunjujućima’. Iako je cijeli ispit bio dosta težak, najgora joj je bila druga knjižnica gdje se trebalo puno dopisivati.

Izdvojeni članak

Na maturi iz Psihologije se pojavio i Baby Lasagna, neki mole prolaz: ‘Nisam znala napamet izračunati IQ’

Zbunjujući alali kod konja: ‘Iako sam se malo pripremala, znala sam puno’

Međutim, maturantica zagrebačke Prve gimnazije, Mia, rekla je da joj je ispit bio ‘srednje težak’. Zanimljivo, Mia nam je rekla da joj je prva knjižnica bila teža od druge.

– Najviše me zbunilo pitanje s učestalošću nekih alala kod konja koje onda treba poredati. Bila je i tablica s nekakvim odnosima, kao, unutar obitelji, ali s vrstama među vrstama. Ne sjećam se dalje. Za ispit sam se spremala samostalno. Kupila sam priručnike, crtala i u školi smo imali fakultativnu nastavu pripreme, rekla nam je Mia koja se nada upisati Farmaceutski fakultet, PBF ili PMF te još planira pisati izborni iz Kemije.

U našu redakciju se javila i Katarina iz Klasične gimnazije u Splitu. Iako planira upisati predškolski odgoj u Splitu, a možda se prebaciti i na studij logopedije ako se ikada otvori na Sveučilištu u Splitu, okušala se i u Biologiji. No sve u svemu, misli da je sama matura bila ‘jednako teška kao prethodnih godina’.

– Najteži dio ispita bila je druga ispitna knjižica. Bio je jedan zadatak za koji nikad nisam čula. Ne mogu ga se ni sjetiti, ali sve ostalo se ponavljalo s prijašnjih matura. Probnu maturu nisam rješavala, pa ne mogu usporediti s tim. Za ispit sam se pripremala vrlo malo, jer sam odustala od fakulteta koji je tražio Biologiju. Međutim, iako sam se malo pripremala, znala sam puno toga. Pogotovo jer su se neki zadaci mogli logički riješiti bez nekog velikog znanja, zaključila je Katarina.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Biologije?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.