Pretraga

Objavljena rješenja ispita mature iz Hrvatskog na A i B razini: Evo kako ste trebali odgovarati na pitanja

A- A+

Posljednji tjedan jesenskog roka državne mature započeo je prvim dijelom ispita iz Hrvatskog – testom iz jezika i književnosti. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i rješenja s oba dijela ispita.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Oko 1.600 maturanata u ponedjeljak je pristupilo prvom dijelu mature iz Hrvatskog, testu iz književnosti i jezika. A razinu pisalo je 596 učenika, a B razini pristupilo je nji 1.010.

– S obzirom na težinu ljetnog roka, imala sam popriličnu tremu prije izlaska na ovaj ispit. Bilo me strah zadataka koji bi me ovaj put mogli dočekati. Nažalost, ovog puta mi se ispit čini još i težim. Najteži dio ispita su mi bili polazni tekstovi, koji su ovog puta bili još duži, dvosmisleni i također većinom nepoznati kao i na ljetnom roku. Definitivno smatram da previše dugih tekstova bude te ne smatram to pravednim s obzirom na to da prošlih godina nisu bili toliko ni dugi ni nepoznati. Dok sam te zadatke riješila ponestalo mi je koncentracije te sam se nakon ispita osjećala nervozno i ljuto, ispričala nam je nakon ispita maturantica Jelena.

Zadatke i rješenja ispita na obje razine objavljena su ove srijede, a možete ih vidjeti u nastavku. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Hrvatski A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.67 MB]

Hrvatski B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.58 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.