Pretraga

Objavljena rješenja iz Kemije: Pogledajte koliko imate točnih

A- A+

Ukupno 4.184 kandidata ove je godine na državnoj maturi prijavilo izborni predmet Kemija, a više od polovice njih učenici su gimnazija. Broj pristupnika gotovo je jednak kao i prošlogodišnji, što kemiju smješta na peto mjesto po izbornosti predmeta. NCVVO je objavio rješenja ispita koji se pisao u pondejeljak.

Pristupnici su ukupno morali riješiti 90 zadataka u 180 minuta pisanja. Prva ispitna cjelina sastojala se od 45 zadataka višestrukog izbora koji ukupno donose 45 bodova. Druga ispitna cjelina sastojala se od zadatka otvorenog tipa. Takvih je zadataka ukupno 18, a na njima najviše možete ‘zaraditi’ također 45 bodova. Dakle, na ispitu je ukupno moguće ostvariti najviše 90 bodova.

Izdvojeni članak

Matura iz kemije: Nije u redu da traže zaključivanje, ako su nas učili samo suhoparne činjenice

Maturanti koje smo pitali za dojmove nakon ispita kazali su nam kako smatraju da je ispit bio teži od prošlogodišnjeg, te kako za rješavanje nisu imali dovoljno vremena.

– Prva knjižica je bila ok, očekivali smo slične nebuloze kao na biologiji, ali prvi dio ispita nije bio toliko težak. U drugom dijelu je bila ogromna količina zadataka za računanje, i to ne bas trivijalnih, koji su nosili po 1 bod. Nisam imala dovoljno vremena, a koliko sam čula od kolega, nisu ni oni. Mislim da je bilo teže nego prošle godine, rekla nam je nakon pisanja Iva, gimnazijalka Srednje škole Valpovo.

Nekima od njih nije odgovarala i činjenica da se previše toga moralo samostalno zaključivati, na što učenici tijekom srednjoškolskog obrazovanja nisu bili pripremljeni.

– Meni ne odgovaraju takve promijene da se mora zaključivati. Mi smo učenici koje se od osnovne škola učilo da učimo suhoparne činjenice iz knjige. Da smo mi radili tako od početka, to bi bilo u redu. Bitno je da učenici zaključuju. to je zaista bitno. Ali nije u redu da se to traži od nas, koji smo osam godina radili na potpuno drugačiji način, ispričala nam je Karla, koja planira upisati PMF ili stomatologiju.

Kako su izgledali zadaci iz kemije na ovogodišnjoj maturi te jeste li ih točno riješili, provjerite u dokumentima u nastavku.

KEM Ispitna knjižica 1

KEM Ispitna knjižica 2

KEM Ključ Za Odgovore

KEM List S Odgovorima

Pogledajte ostala rješenja s ovogodišnje Državne mature:

Biologija

Vjeronauk

Likovna umjetnost

Geografija

Psihologija

Informatika

Fizika

Logika