Pretraga

Matura iz kemije: Nije u redu da traže zaključivanje, ako su nas učili samo suhoparne činjenice

A- A+

Danas se u sklopu državne mature pisao ispit iz kemije. Ispitni katalog za kemiju, kao i za biologiju, ove je godine promijenjen. Pitali smo maturante škola u Zagrebu, Valpovu i Šibeniku kako je prošao ispit, što je bilo najteže i kakve rezultate očekuju. Evo što su nam otkrili!

foto: YouTube, screenshot

Izdvojeni članak

Kemija na maturi: što 4.000 pristupnika može očekivati na sutrašnjem ispitu?

Ispit iz kemije pisalo je 4.184 pristupnika, od čega 2.598 gimnazijalaca, 800 strukovnjaka i 800 ostalih. Pisalo se tri puna sata, a s obzirom na to da je bilo dosta računanja i stehiometrije, mnogima ni to nije bilo dovoljno vremena.

– Prva knjižica je bila ok, očekivali smo slične nebuloze kao na biologiji, ali prvi dio ispita nije bio toliko težak. U drugom dijelu je bila ogromna količina zadataka za računanje, i to ne bas trivijalnih, koji su nosili po 1 bod. Nisam imala dovoljno vremena, a koliko sam čula od kolega, nisu ni oni. Mislim da je bilo teže nego prošle godine, rekla nam je Iva, gimnazijalka Srednje škole Valpovo.

Dodaje kako se pripremala oko tjedan dana, da je ‘osrednje’ zadovoljna time kako je riješila ispit i da bi voljela da je bilo više vremena, a s njome se slaže i Barbara, također učenica Srednje škole Valpovo.

– Ispit iz kemije je bio očekivano težak, no istovremeno rješiv ako si se intenzivno pripremao. Mislim da je bilo previše pitanja, pogotovo onih računskih, ja puno toga nisam stigla riješiti jer nisam imala dovoljno vremena. Učila sam drugo polugodište po malo, a zadnjih tjedan dana intenzivnije. U usporedbi s ostalim godinama, mislim da je bio teži, tako da ne očekujem bas nekakav dobar rezultat. Kemija je predmet koji je sam po sebi dosta kompliciran, smatram da bi ga trebali ili malo pojednostaviti ili smanjiti broj pitanja kako bi rezultati bili bolji i u skladu s očekivanjima, ispričala je Barbara.

Josipi iz Medicinske i kemijske škole Šibenik nije bilo teško jer je kroz srednju školu slušala puno kemije. Kaže da se sa sličnim pitanjima već susretala.

– Ispit sam po sebi nije bio težak jer sam kroz srednju dosta kemije imala i dosta stvari mi je bilo poznato. Nisam se spremala za kemiju jer mi nije bitno za faks, pa nisam ni učila.Očekujem prolaz,ništa više. Nisam ništa očekivala od ispita, pretpostavljala sam da će biti dosta računa i stehiometrije.Nije mi ništa sporno bilo jer sam se i prije susretala s takvim pitanjima. Mislim da je najviše bilo kemijskih reakcija, bilo je ponešto i strukture određenih spojeva. Al najviše je bilo računanja,volumeni, mase, koncentracije, ispričala nam je Josipa koja želi upisati radiologiju, primaljstvo ili biologiju i kemiju, rekla je Josipa.

Učili su nas suhoparne činjenice, a sada moramo zaključivati

Ispitni katalozi iz biologije i kemije ove su godine izmijenjeni. Od učenika se očekivalo da uz poznavanje gradiva znaju i zaključivati i povezivati na primjerima. Ispit biologije tako je podigao dosta prašine, a na ispitu iz kemije bilo je grafova i primjera pokusa.

– Ispit je bio regularan. Sve je bilo zaokupljeno, i četvrti razred i bilo je doslovno svega podjednako. Bilo je dosta stehiometrije pa su i oni koji nisu učili mogli su izvući pozitivnu ocjenu. Bilo je pomalo i grafova i nekih novijih stvari kao na primjer pokusa.Mislila sam da ću napisati puno gore, ali je bilo solidno. Ove godine su malo promijenili biologiju i kemiju. Ja iskreno nisam gledala stare mature iz kemije pa me to malo iznenadilo. Biologija je bitno promijenjena, to su se maturanti dosta žalili, ali kemija je bila u redu, ispričala nam je Karla iz zagrebačke III. gimnazije.

Iako je ispit iz kemije po Karli u redu, i shvaća potrebu da učenici razmišljaju i samostalno zaključuju, drži da promijene ispitnih kataloga nisu poštene prema njenoj generaciji.

– Meni ne odgovaraju takve promijene da se mora zaključivati. Mi smo učenici koje se od osnovne škola učilo da učimo suhoparne činjenice iz knjige. Da smo mi radili tako od početka, to bi bilo u redu. Bitno je da učenici zaključuju. to je zaista bitno. Ali nije u redu da se to traži od nas, koji smo osam godina radili na potpuno drugačiji način, ispričala je Karla, koja planira upisati PMF ili stomatologiju.