Pretraga

Ocjene na PiG-u najgore u zadnjih desetak godina: Pokušajte dobiti 12/12 na pitanjima s probne mature?

A- A+

Redovni rok prijava ispita mature završen je još sredinom veljače, a 4.926 pristupnika prijavilo je kao izborni predmet Politiku i gospodarstvo. Ispit je to na kojem su učenici prošle godine postigli najlošije rezultate, a i ovogodišnji maturanti imali su prilike rješavati probni ispit. Izdvojili smo 12 pitanja s njega.

Politika i gospodarstvo | foto: srednja.hr

Pisali smo nedavno o tome kako su u prošloj školskoj godini učenici postigli najlošiji rezultat na maturi iz Politike i gospodarstva i to još od 2012./2013. školske godine, prve evidentirane u školskom e-Rudniku. Prosječna ocjena lani je na tom ispitu bila 2,15, dok je prosječna zaključna ocjena iznosila 4,41.

Upravo je Politika i gospodarstvo jedan od izbornih predmeta koje učenici najčešće prijavljuju – za sada ga ove godine namjerava polagati 4.926 osoba. I ove se godine ispitom provjerava dostignuta razina znanja te kompetencije pristupnika u trima područjima: politička pismenost, ekonomska pismenost te civilno društvo. Prema ispitnom katalogu za Politiku i gospodarstvo, ovaj ispit mature sadrži 50 zadataka, koji donose 53 boda, a rješava se maksimalno 90 minuta. Najviše zadataka, 19 je iz područja civilnog društva, njih 16 je iz područja političke pismenosti i još 15 je zadataka u području ekonomske pismenosti.

I ove su godine učenici imali priliku rješavati ispite probne državne mature, koji su početkom veljače objavljeni na web stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Izdvojili smo 12 pitanja s Politike i gospodarstva, znate li odgovore na svako od njih?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.