Pretraga

Odgoda odlično ‘sjela’ maturantima:Bolje Wertherova patnja, nego Marinkovićev ‘Zagrljaj’

A- A+

Nakon što je jučer odgođen esej na državnoj maturi, mnogo maturanata je bilo isfrustrirano, no nekoliko njih koje smo intervjuirali priznalo nam je da je ovako ipak bolje ispalo. Naime, jučer se trebao pisati interpretativni esej Marinkovićevog ‘Zagrljaja’, a danas je zadana usporedba Stranca i Patnji mladog Werthera, što su pristupnici koje smo upitali okakterizirali puno lakšim izborom. Oduševljenje ne dijele kandidati na B razini, koji su dobili Matošev Mističan sonet. Bili smo ispred Treće ekonomske škole u Zagrebu te I. gimnazije u Osijeku, a uz to prikupili još nekoliko mišljenja maturanata koji su pisali esej pa evo što su nam rekli.

Foto: Antonia Jelić

Odgođeni esej iz hrvatskog jezika, koji je jučer bio naslovna tema u svim medijima, održao se danas od 10 do 12 i 40. Prisupnici na A razini, prema njihovim dojmovima, profitirali su odgodom, jer su umjesto Marinkovićeva ‘Zagrljaja’ dobili usporedbu Goetheovih Patnji mladog Werthera te Camusova Stranca. Na B razini puno je više negodovanja, budući da je trebalo analizirati Matošev Mistični sonet.

Izdvojeni članak

Policija se uključila: Odgođen esej i test iz hrvatskog na maturi!

Prepad sa ‘Zagrljejem’

Gotovo 25 tisuća pristupnika danas u 10 sati je pisalo esej iz hrvatskog jezika na popularno zvanoj višoj, odnosno A razini. U Trećoj ekonomskoj počelo je panično, ali se završilo sa zadovoljstvom.

– Došli smo na test i otvorili ga i bio je Zagrljaj od Ranka Marinkovića. I ono… gotovo. Nisam to ni pročitala, ni ništa, da bi profesori u jednom trenutku, malo prije 10 rekli da prekrižimo tu 4 i 5 stranicu. Nikom nije bilo ništa jasno, a onda su nas obradovali podatakom da se piše usporedni esej Patnji mladog Werthera i Stranca, s olakšanjem na kraju nam govori Ivona iz spomenute škole.

Njen kolega Ante koji je potrošio dva sata za pisanje eseja, pojasnio nam je smjernice te iskazao očekivanja od svoga rada.

– Trebalo je djela smjestiti u razdoblja, usporediti glavne sudionike, usporediti dva polazna ulomka te usporediti dakle Werthera i Mersaulta s likovima iz drugih književnih djela. Zadovoljan sam napisanim i očekujem da ću dobiti četiri, govori ovaj maturant iz Treće ekonomske škole u Zagrebu.

I Istrijani iz Pazina su bili zadovoljni temom koju su dobili.

– Iskreno teme su mi bile odlične. Definitivno bolje od alternative Marinkovićeva Zagrljaja. Smjernice su bile dosta općenite i dalo se puno pisati na zadanu temu te je meni bilo dovoljno i previše vremena za sve.

Koliko sam čula od ostalih, svi su jako zadovoljni, rekla nam je Ivori iz Gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrila u Pazinu.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Izdvojeni članak

Državna matura esej: ‘Nisu mogli goru kombinaciju ponuditi’

Na B razini ipak manje zadovoljnih

Puno manje maturanata i ostalih pristupnika je prijavilo B razinu u odnosu na ovu višu. Njih nešto više od 10 500, trebalo je pripremiti devet djela, a na kraju ih je dopao, prema nekoliko dojmova, vrlo težak izbor.

– Baš mi je bilo katastrofa. Pitanja su bila teška. Nisam se pretjerano pripremao, ali očekivao sam lakša pitanja. Bilo je teško pisati nakon što smo jučer saznali za odgodu. Kada sam vidio temu Matoša htio sam ustati i otići s ispita jer je to bilo najteže što smo mogli dobiti, rekao nam je Goran iz Prve gimnazije u Osijeku.

Njegova kolegica Ilse, bila je nešto manje razočarana i ljuta. No iskazala je stav da je tema i teža nego ona na A razini.

– Iako sam imala 5 iz hrvatskog jezika odlučila sam se za B razinu na državnoj maturi jer mi hrvatski nije potreban za fakultet. Baš zbog tog nisam se puno pripremala. Mislim da je tema bila prilično teška čak teža od A razine i od Glembajevih koje smo trebali jučer pisati.

Tema je bio Mističan sonet A.G. Matoša. Ja sam za esej koristila znanje naučeno u srednjoj školi vezano za književnost, ali pjesma je stvarno bila teška. Nije mi se svidjela niti koncepcija eseja jer nismo dobili konkretne smjernice nego samo pet međusobno sličnih pitanja primjera ‘reci nešto o pjesmi’ ‘reci nešto o piscu’.

Ja sam esej dobro napisala pa očekujem neku solidnu četvorku, zaključuje Ilse iz Prve gimnazije u Osijeku.

Uz esej i impresije na njega maturantica je poželjela za kraj iskomentirati i cijelu pompu od prethodna dva dana.

– Mislim da je sa strane NCCVO-a jako neozbiljno sve što se dogodilo i iskreno se nadam da se tako nešto neće ponoviti budućim generacijama, oštra je Ilse.