Odlična vijest za maturante: Na webu objavljen interaktivni kviz za vježbanje hrvatskog jezika za maturu

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje priredio je izazovan interaktivni kviz iz materinjeg jezika, koji može poslužiti kao priprema pristupnicima državnoj maturi, a ostalima kao ispit poznavanja hrvatskoga jezika. Inače ispit iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi se piše 17. lipnja u devet sati ujutro, tako da ima još dosta vremena za ponavaljanje i učenje jezika i književnosti.

Kviz koji su napravili na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje podijeljen je u sedam rubrika odnosno pravopis, fonologiju, morfologiju, sintaksu leksikologiju, povijest jezika i završni test.

Za sve koji strepe od mature iz Hrvatskog: Postoji igrica koja vas uči razlikovati č/ć i ije/je

U svim područjima osim u završnom testu, nakon odgovora na pitanje, možete tražiti i objašnjenje. Za odgovor na svako pitanje imate i više nego dovoljnih 120 sekundi. No, što vam manje vremena treba za dolazak do točnog odgovora, to ćete zaraditi i veći broj bodova.

Svakako se okušajte u rješavanju kviza na ovom linku, budući da će vas neki tipovi zadataka koji se tamo pojavljuju, zasigurno dočekati i na državnoj maturi.

Usput napomenimo da je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje još prije napravio igru, uz pomoć koje možete rješavati svoje -č ili -ć, -je ili -ije te -đ ili -dž dileme. Više o njoj doznajte na ovoj poveznici.

_____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

2 komentara

  1. Strašno koliko je teško i neshvatljivo… Baš me zanima da li i u drugim državama ovoliko maltretiraju djecu kao u Hrvatskoj! Nevjerojatno! I onda se čudimo zašto ljudi odlaze iz zemlje, pa ovo nema ni u Tanzaniji…. Trebali bi mi smisliti jezikoslovcima jednu maturu, baš me zanima koliko bi je točno riješili… kretenizam…

  2. Slazem se s gornjim komentarom… ispada da izvorni govornici nemaju blage veze o jeziku..
    Treba prepoloviti satnice hrvatskog i matematike i prestat davit djecu nebulozama….
    jedino kaj trebaju znati (uz odabranu vjestinu koja ce ih hraniti) je napisati CV, izracunati postotke, i da kondomi i vakcine djeluju…

Odgovori