Pretraga

Tko bi rekao: Srpski učenici najbolji na natjecanju iz hrvatskog jezika

A- A+

Učenici trećeg razreda Srpske pravoslavne gimnazije Katarina Kantakuzina Branković jednom su mjesečno, kroz sedam etapa, tijekom ove školske godine sudjelovali u iscrpnom kvizu Gradske knjižnice Zagreb o poznavanju hrvatskog jezika i književnosti. U konačnici su pobijedili u natjecanju kojemu je cilj priprema za ispit državne mature. Aleksandar, Đorđe i Siniša timski su sjajno iskazali znanje u gramatici hrvatskog jezika, a ‘rasturili’ su i hrvatsku i svjetsku književnost.

foto: srednja.hr 

Na natjecanju Gradske knjižnice Zagreb, na kojemu se jednom mjesečno u ukupno sedam etapa provjeravalo znanje hrvatskog jezika i književnosti s ciljem testiranja znanja uoči državne mature, prvo mjesto osvojio je učenički trojac iz Srpske pravoslavne gimnazije Katarina Kantakuzina Branković.

Uspješni učenici uspješne i poznate profesorice

Izdvojeni članak

Poznata imena učenika koji najbolje znaju hrvatski jezik: Doznajte i iz kojih su škola

Aleksandar Medić, Đorđe Subotić i Siniša Nenadović, odlični učenici trećeg razreda Srpske pravoslavne gimnazije, za kviz se uopće nisu pripremali, a svoj uspjeh pripisuju kvalitetnoj nastavi svoje profesorice hrvatskog Miri Bićanić. Bićanić je naširoko poznata kao jedina osvajačica milijun kuna u hrvatskoj inačici popularnog kviza ‘Tko želi biti milijunaš?’.

– Profesorica je najstručnija u tom području i s njom su satovi jako zanimljivi. Nemamo štreberski pristup gradivu. To je više debata u kojoj iznosimo svoj način razmišljanja o tome šta možemo iz nekog razdoblja istorije i književnosti naučiti, kako to danas možemo primijeniti. To važi čak za onaj dosadan period književnosti poput hrvatskog baroka. Nismo se pripremali za kviz, dali smo sve od sebe, a nešto smo i pogađali, rekao je Đorđe za tjednik Novosti.

Strateški se podijelili u poznavanju gradiva

Momci su pojasnili i kako im je motivacija za sudjelovanje u iscrpnom kvizu bila želja za provjerom znanja i zabava.

Izdvojeni članak

Djela pretočili u strip: Doživite književnost kao nikada do sada

– Bili smo mi i prošle godine na ovom kvizu ali nismo ostvarili neki rezultat. Ove godine nas je krenulo iako je test obuhvaćao i gradivo iz četvrtog razreda, a to još uvijek nismo radili. Ali svejedno smo bili najbolji, kazao je Aleksandar Novostima, a trojac je nagrađen besplatnim članstvom u Gradskoj knjižnici za sljedeću školsku godinu, kao i poklonima sponzora u vidu školskog pribora i bonova za kupovinu knjiga.

Dečki su se u poznavanju gradiva ravnomjerno raspodijelili – Siniša je izvrstan u gramatici hrvatskog jezika, a Đorđe i Aleksandar kao vlastiti džep poznaju hrvatsku i svjetsku književnost. U školi im je hrvatski jezik draži predmet od srpskog. Ističu i kako gradivo ova dva predmeta ne doživljavaju kao dvostruki posao zato što se gradivo uvelike preklapa.

Kvalitetna nastava iz srpskog jezika i privilegija školovanja u Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Predsjednica Grabar-Kitarović: Sin me pitao zašto je hrvatska književnost tako depresivna

– U osnovnoj školi smo učili hrvatski i jako nam je drago što imamo priliku učiti srpski koji je bitan za nas u smislu identiteta, ali i zbog autora koji su u hrvatskom obrazovnom sistemu prešućeni. Imamo kvalitetnu nastavu iz srpskog i na neki način imamo privilegiju da se školujemo u Hrvatskoj, a da čitamo djela iz književnih razdoblja koja nisu predviđena na satovima hrvatskog. Naši vršnjaci ne znaju za Branka Ćopića ili, recimo, za Branislava Nušića, pojasnio je Đorđe u razgovoru za Novosti.

A kako ovaj uspješan trojac vidi svoju budućnost? Aleksandra trenutačno najviše zanima biologija pa mu je izgledan odabir za studij – medicina. Đorđe se vidi u prirodnim znanostima, iako mu dosta dobro idu i društvene znanosti, a Siniša razmišlja o pravu.