Pretraga

Orijentacijske liste za upise na fakseve su objavljene, evo koliko je sada prijava za svih 890 studija

A- A+

Krajem proteklog tjedna objavljene su orijentacijske rang-liste za upise na studijske programe. Središnji prijavni ured ove je srijede objavio novi popis studijskih programa te broj prijava na svaki od njih. Stanje na vrhu ljestvice najpoželjnijih programa ostalo je isto – najpopularnije je logopedija, za koju je u odnosu na prošli mjesec čak i povećan broj prijava.

Foto: Unsplash

Za dvadesetak dana maturantima završava nastava, a ubrzo nakon toga kreće i državna matura. Prijave studijskih programa u punom su jeku, a krajem prošloga tjedna objavljene su i orijentacijske rang-liste za upise na studijske programe.

Broj prijava za logopediju je porastao

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je ažuriranu listu s brojem prijava na preko 890 studijskih programa u sustavu Postani student.

Kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, prema omjeru broja maturanata kojima je to prvi studij na listi te upisne kvote, najpoželjniji je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Mjesta je za 50 brucoša, a prvi je to izbor za 365 kandidata. Ukupni broj prijava čak je povećan u odnosu na prošli mjesec – logopediju na listi u sustavu Postani student ima 976 maturanata. Povećan je i broj prijava za drugi najpoželjniji studij, psihologiju na Filozofskom u Zagrebu. Ove godine kvota je 76 mjesta, prvi je to izbor za 395 maturanata, dok je ukupni broj prijava 1.203.

Izdvojeni članak

Prijemni za jedan od najpopularnijih studija već početkom lipnja, provodit će se online: Evo detalja prijave

Što još ulazi u top 10 po poželjnosti?

U deset najpoželjnijih studija ulaze trenutno: grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, animirani film i novi mediji na Akademiji dramske umjetnosti Zagrebu, kriminalistika na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, sestrinstvo  (izvanredni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, psihologija na Filozofskom fakultetu u Rijeci, radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, izobrazba trenera (smjer: kondicijska priprema sportaša) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te dizajn na Arhitektonskom u Zagrebu.

U tablici u nastavku možete vidjeti ukupni broj prijava za svaki od studija, kao i kako oni stoje po poželjnosti.

Valja napomenuti kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam još lani pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.