Pretraga

Prijemni za jedan od najpopularnijih studija već početkom lipnja, provodit će se online: Evo detalja prijave

A- A+

Među najpoželjnijim studijima u Hrvatskoj je i studij logopedije koji se prije par godina počeo provoditi na Sveučilištu u Rijeci. Maturanti koji ga planiraju upisati trebaju položiti prijemni ispit, koji se održava online već od 7. lipnja. Uz prijavu u sustavu Postani student, maturanti koji planiraju upisati ovaj studij trebaju ispuniti dodatnu online prijavu.

Ilustracija: Pexels

Logopedija u Zagrebu već je godinama prema omjeru kvote i broja maturanata kojima je to prvi izbor, najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Odnedavno se isti studij izvodi i pri Sveučilištu u Rijeci, a i ove godine na njega se upisuje 30 studenata. Ovih dana objavljeni su i detalji prijemnog ispita za riječku logopediju, a on uključuje provjeru jezično-govorno-glasovnog statusa.

Prijemni već početkom lipnja

Osim što studenti studij prijavljuju u sustavu Postani student, za prijavu provjere preduvjeta, odnosno prijemi, trebaju ispuniti online prijavu. Te prijave za provjeru jezično-govorno-glasovnog statusa već su počele i zaprimaju se do 5. lipnja 2022. godine.

Kako stoji u obavijesti Sveučilišta u Rijeci, provjera jezično-govorno-glasovnog statusa provodit će se od 7. lipnja i to ‘zbog specifičnosti epidemiološke situacije’, kako piše, u online okruženju.

Uz Online prijavu pristupnici trebaju te priložiti i Potvrdu nadležnog liječnika specijalista školske medicine o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij. Nju izdaje nadležni liječnik specijalist školske medicine na propisanom obrascu dostupnom na mrežnoj stranici studija logopedija Sveučilišta u Rijeci, te ona ne smije biti starija od šest mjeseci.

Kako stoji na web stranici studija u zdravstvene zahtjeve za upis ovog studija ulaze prosječno kognitivno, emocionalno i perceptivno funkcioniranje, uredna ravnoteža, stabilno stanje svijesti, uredan vid s/bez korekcije, uredan sluh bez slušnog pomagala, uredan glasovni, jezični i govorni status, prosječno psihomotoričko funkcioniranje te uredna funkcija mišićno-koštanoga sustava gornjih ekstremiteta i trupa.

Izdvojeni članak
ispit

Poskupio prijemni na zagrebačkom faksu: Umjesto 300, maturanti će ga plaćati 400 kuna

Prijemi je online, kandidati trebaju imati neke tehničke preduvjete

Kada je riječ o samom prijemnom, odnosno provjeri jezično-govorno-glasovnog statusa, njoj ne moraju pristupiti pristupnici koji su na nju izašli u 2020. i 2021. godini na Sveučilištu u Rijeci. No, i oni moraju ispuniti online prijavu te priložiti dobivenu potvrdu.

Ostali pristupnici moraju, da bi pristupili prijemnom, imati neke tehničke preduvjete:

  1. Računalo / prijenosno računalo s funkcionalnom integriranom ili vanjskom prednjom kamerom, zvučnikom i mikrofonom (molimo unaprijed provjerite ispravnost).
  2. Stabilna internetska veza
  3. Dodatna provjera održat će se korištenjem platforme Microsoft Teams kojoj možete pristupiti preko mrežnog poslužitelja na sljedećoj poveznici ili preko aplikacije ako istu imate instaliranu na računalu koje koristite.
  4. Ako nemate potrebnu opremu koja zadovoljava tehničke preduvjete, molimo da na vrijeme osigurate uvjete. Ako imate poteškoća (nestabilna internetska veza kod kuće, izostanak internetske veze ili opreme), predlažemo kontaktirati koordinatora za državnu maturu u matičnoj školi te obaviti provjeru u školskoj knjižnici ili informatičkoj učionici.
  5. Osigurajte miran i dobro osvijetljen prostor u kojem ćete boraviti za vrijeme online procjene
  6. Molimo pristupnike da otvore račun na platformi Skype  kako bismo u slučaju tehničkih poteškoća imali osiguran drugi kanal komunikacije.
  7. U slučaju tehničkih poteškoća, pristupnici će biti kontaktirani elektroničkom poštom.Maturanti i ostali kandidati će na e-mail adrese dobit ćete točan termin (datum i vrijeme) održavanja online provjere i poveznicu za pristup.- Molimo Vas da poštujete zakazani termin i da u točno navedeno vrijeme putem poveznice pristupite online provjeri. Video poziv se uspostavlja nakon što ispitivač omogući pristupanje procjeni. Strpljivo pričekajte da vam ispitivač omogući pristupanje jer su pristupnici raspoređeni u skupine od četiri pristupnika unutar jednog sata (npr. Pristupnik1, Pristupnik2, Pristupnik3 i Pristupnik4 imaju provjeru u 13:00 sati, što znači da će prvom pristupniku biti omogućeno pristupanje u 13:00, a Pristupniku2 nakon što Pristupnik1 završi i tako dalje).
Izdvojeni članak
krv u epruveti

[Zadatak dana] Planirate na prijemni za medicinu? Onda na ovom pitanju ne biste smjeli pogriješiti

Troškovi prijemnog 250 kuna

Za sudjelovanje je potrebno pripremiti osobnu iskaznicu ili putovnicu te kemijsku olovku i papir, a prijemni će trajati 10-15 minuta. Oni koji ne mogu pristupiti prijemnom u terminu koji im je odredio faks, mogu zatražiti promjenu termina provjere. No, odobrit će im se samo u opravdanim situacijama, primjerice, ako istodobno pišu ispit mature ili nemaju mogućnost pristupa internetu u navedenom terminu. Zahtjev za promjenom termina šalje se na email: [email protected].

– Preddiplomski sveučilišni studij logopedija zadržava pravo promjene termina ako dođe do naknadnih promjena u kalendaru i vremeniku ispita državne mature ili drugih nepredvidivih okolnosti. Online provjera će se snimati te se smatra da ste prijavom za procjenu jezično-govorno-glasovnih sposobnosti dozvolili mogućnost snimanja. U slučaju potrebe za konzultiranjem s drugim članovima povjerenstva za dodatnu provjeru pristupnika, zakazat će se dodatni termin online dodatne provjere, navode sa studija logopedije.

Za one koji provjeri ne pristupe u određeno vrijeme ili nemaju osobnu iskaznicu, smatrat će se da su odustali od provjere, a takvim se kandidatima uplaćeni iznos ne vraća. Također, ova provjera jezično-govorno-glasovnog statusa se plaća te kandidati moraju priložiti dokaz o uplati troškova provjere preduvjeta u iznosu od 250 kn prema sljedećim podacima:

IBAN: HR5324020061100977786        
Model: 00
Poziv na broj primatelja: OIB PRISTUPNIKA
Opis plaćanja: Dodatna provjera 2022 – ime i prezime pristupnika

Detaljnije informacije o dodatnoj provjeri za upis logopedije u Rijeci možete pronaći ovdje.