Pretraga

Osam godina nakon što sam maturirao odlučio sam ponovno pisati ispite državne mature

Osam godina nakon što sam maturirao i uspješno završio srednjoškolsko obrazovanje, ponovno ću polagati ispite državne mature. Pisat ću višu razinu Engleskog jezika, Hrvatski jezik i osnovnu razinu Matematike. Nisam se pripremao za ispite, niti planiram. Neću ponovno upisivati faks. Jedina mi je želja vidjeti kako izgledaju novi ispiti i kako se ja, nakon toliko godina odvojenosti od srednjoškolskog gradiva, bez ikakve posebne pripreme mogu snaći. Ostaje nam vidjeti koliko je malo – ili puno – potrebno da bi se uspješno položili ispiti državne mature.

mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Foto: srednja.hr

Ja sam Duje Kovačević, novinar sam portala srednja.hr gdje već dulje vrijeme pratim sustav obrazovanja. Među ostalim, pratim i ispite državne mature te generacije maturanata koji svake godine, uvijek s nekim manjim promjenama, polažu te ispite zrelosti.

I ja ću ove godine pisati državnu maturu

Ove godine uvode se neke od najvećih promjena otkako postoji državna matura. Daleko najveća promjena obuhvatila je Hrvatski jezik. Taj obvezni ispit na maturi do sada se mogao, kao i ostali, polagati na višoj A razini i na osnovnoj B razini. To se ove godine u potpunosti mijenja.

Svi kandidati koji će u prvom roku ovogodišnje državne mature pristupiti tom ispitu, njih ukupno 28.390, pristupit će jednoj, jedinstvenoj razini ispita. Nekima će biti lakše nego prijašnjih godina, nekima teže. A kako će biti meni, samo ja znam. Dobro ste pročitali, osam godina nakon što sam maturirao i uspješno završio srednju školu, ponovno ću polagati ispite državne mature.

Tada, kada sam završavao srednju školu i planirao upisati faks, polagao sam uz obvezne i neke izborne predmete na maturi. Ove godine nisam htio komplicirati. Na mom su repertoaru polaganja tako Engleski jezik viša razina, Hrvatski jezik te Matematika osnovna razina.

@srednja_hr Osam godina nakon što je maturirao, naš novinar Duje je dobio 'ludu' ideju – ponovno će polagati državnu maturu. Zašto se odlučio ponovno pisati te ispite zrelosti saznajte na linku u opisu profila srednja.hr! ☝ #srednjahr #justsrednjathings #matura #matura2023 #maturant #maturanti #drzavnamatura #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Nisam se pripremao, niti planiram

Jesam li se pripremao za ispite državne mature? Nisam, niti ću. To uopće nije ni poanta mojeg ponovnog izlaska na ove ispite. Ove godine na maturu idem rekreativno. Želim zapravo vidjeti kakvo je moje znanje srednjoškolskog gradiva, s kojim se direktno nisam susretao punih osam godina, nakon što je prošlo toliko vremena.

Ne planiram ponovno upisivati faks niti će mi uspjeh na ovogodišnjim ispitima državne mature išta značiti u tom smislu. Ovo će biti pogled jednog novog-starog maturanta na to koliko je zapravo malo – ili puno – potrebno da bi se uspješno riješili ovi ispiti. Ipak, maturantima i drugim kandidatima koji planiraju iskoristiti ispite mature za upis faksa ne bih savjetovao da se kao ja ne pripremaju.

Nadam se da se neću previše osramotiti. U svakom slučaju, sve moje dojmove i dogodovštine s ispita moći ćete pratiti u vlogovima koje ćemo objavljivati na Instagramu, TikToku i portalu srednja.hr. Sretno nam s ispitima!


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr