Pretraga

Otkriveno hoće li se spajati razine na maturi Matematike: Rektor osnovao radnu skupinu oko ove situacije

A- A+

Prema riječima rektora zagrebačkog sveučilišta Stjepana Lakušića, NCVVO sada tvrdi da neće doći do spajanja razina na maturi Matematike. Otkrio je to u jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji ‘Ima li što novo’ i dodao da moguće spajanje razina stvara probleme fakultetima tehničkog i prirodnog usmjerenja. Ministar obrazovanja najavio je osnivanje centara za psihologe, pedagoge i socijalne pedagoge koji bi pokrivali više škola, a kazao je i kako bi u ovoj nastavnoj godini promijenio komunikaciju o cjelodnevnoj nastavi.

matematika trigonometrija

Predavačicu robotike pitali smo koje joj je gradivo matematike bilo najteže | Foto: Unsplash; Anoushka S

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić otkrio je u jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji ‘Ima li što novo’ novinarke Sunčice Findak da je bilo govora kako bi se mogla ukinuti viša i srednja razina mature Matematike, no da se od toga zasad odustalo. Pričalo se da, kao što je od ove godine slučaj na Hrvatskom, piše i jedinstvena razina iz Matematike.

‘Varijanta spajanja razina ne odgovora tehničkim i prirodnim fakultetima’

– Kad smo to čuli reagirali smo kao akademska zajednica. Još dodatna činjenica je da sam ja kao predsjednik rektorskog zbora na nivou cijele Hrvatske organizirao radnu skupinu koja bi brinula da se takva situacija oko jedinstvene razine ispita ne dogodi. Varijanta da bi se osnovna razina podignula, a viša spustila ne odgovara našim tehničkim i prirodnim fakultetima, naveo je Lakušić.

Kada bi se dogodilo spajanje razina, smatra Lakušić, povećao bi se broj prijemnih ispita na fakultetima i time koncept državne mature više ne bi bio ono kako je zamišljen. Dodao je da iz NCVVO-a sada uvjeravaju da spajanja razina neće biti, a to je vidljivo i u kalendaru matura za sljedeće školsku godinu gdje je navedeno da se Matematika piše i na višoj i na osnovnoj razini.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Ne znate kako se pripremiti za esej na maturi iz Hrvatskoga? Ovih 10 savjeta može vam pomoći

U jednoj školi tri učenice imale napad panike istovremeno

– Ja sam se osobno, a i na nivou škole susrela s nekoliko pokušaja samoubojstava. Da krenemo od najgoreg, rezanja, većinom djevojčice si režu ruke i noge, do toga da imam i psihička oboljenja kod roditelja. Istovremeno dijete nije zaštićeno, koliko god je centar uključen, to jednostavno nije dovoljna skrb. Djeca imaju i različite napade panike te anksioznosti, otkrila je anonimna profesorica u emisiji.

Profesorica je također rekla da su prošlog tjedna u školi tri učenice istovremeno imale napad panike. To je stvorilo problem jer u školi imaju samo jednog pedagoga koji u tom trenutku to nije mogao riješiti. Dodala je i da su djeca preopterećena te da se od njih očekuje previše.

– Mi ćemo izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju upravo zbog toga što nemamo dovoljno psihologa i nećemo ih moći osigurati u svakoj školi, idemo na varijantu centara u kojoj bi psiholozi, logopedi i socijalni pedagozi opsluživali nekoliko škola u svom krugu čime bi se pokrio veći broj škola i učenika, objasnio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Izdvojeni članak
nacionalni ispiti

Objavljeni rezultati nacionalnih ispita: Učenici najbolji u stranim jezicima, najviše jedinica na Povijesti i Fizici

‘Intenvizirao bi komunikaciju prema roditeljima’

Nedavno smo pisali da bi se psiholozi mogli vratiti i u domove zdravlja te da je u školama u posljednjih šest mjeseci zaposleno 198 novih psihologa. Fuchs nije otkrio kada će u javnu raspravu ući novi Zakon o odgoju i obrazovanju, a kazao je i kako da može vratiti vrijeme ne bi promijenio koncept cjelodnevne škole.

– Ali možda bih intenzivirao određene segmente komunikacije, u prvom redu prema roditeljima, koji su, nažalost, u nekim situacijama bili potpuno zavedeni na krivi trag nekim objavama, najčešće po Facebook grupama. Naravno, potpomognuto i određenim zlonamjernim faktorima koji se uvijek javljaju u takvim promjenama, gdje imate onda i političkog utjecaja i nekakvog sindikalnog utjecaja, zaključio je Fuchs.