Pretraga

Ovakve pripreme za esej iz Hrvatkog još niste imali: Besplatne su i online, a održavaju ih glumci

A- A+

Ne stignete ponovno čitati sva ispitna djela, a u raznim vodičima za čitanje pišu jako slične stvari. E, pa, dragi maturanti, imamo odličnu vijest za vas. Pripreme za esej za Hrvatskog možete pratiti na YouTubeu osječkog HNK. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, naime, radi ciklus videa za pripremu za mature.

screenshot: HNK u Osijeku

Maturanti nam tijekom školovanja dolaze u kazalište i ovim smo im se projektom željeli zahvaliti, ali ih i navesti da nam se ponovno vrate, kaže Jadranka Petrović, voditeljica propagande osječkog HNK.

Sve je na YouTubeu!

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku na svom YouTube kanalu obajvljuje ciklus videa kojim će se ovogodišnji maturanti moći pripremati za esej iz Hrvatskog.

Izdvojeni članak

Fijasko probnog eseja, brojni maturanti nisu mogli otvoriti zadatak: Evo i dojmova onih koji su ga uspjeli napisati

– HNK u Osijeku surađuje sa svim srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji te smo i u ovo doba koronakrize bili aktivni sa svojim online sadržajima koje su učenici srednjih škola koristili kao materijal za učenje u online Školi za život, opisuju iz HNK.

Na tom tragu, nastavljaju, rodila se ideja o Projektu “HNK u Osijeku za maturante” i Služba prodaje, propagande i marketinga zajedno sa dramskim ansamblom HNK osmislila je aktivnost snimanja video uratka koji će na službenom You Tube kanalu objaviti kao pomoć maturantima u ponavljanju gradiva za državnu maturu.

– U suradnji s profesorima Hrvatskoga jezika i književnosti te učenicima srednjih škola Osječko-baranjske županije koji su nam pomogli u provedbi ove aktivnosti snimili smo video uratke koje smo montirali u prostorima HNK u Osijeku i objavili ih na našem YouTube kanalu, prepričavaju iz kazališta.

Nude i odgovore na pitanja kakva budu u eseju

Izdvojeni članak

Prema brojci MZO-a, preko 1.500 maturanata nije predalo esej: Za tehničke poteškoće krive – loš kućni internet

Obrađivali su ulomke iz književnih ispitnih djela koja se nalaze na popisu djela i za osnovnu i višu razinu. Dio su već objavili, a dio će objaviti idućeg tjedna.

Videa traju oko 20-ak minuta, a svaki sadržava opis djela, glumačku izvdbu nekoliko ulomaka, ali i odgovore na pitanja kakva se mogu očekivati na eseju.

Za pripremu eseja iz Hrvatskog zapratite Youtube kanal HNK u Osijeku, a za sve informacije o maturi kanal Srednja.hr.

POGLEDAJTE VIDEA:

Antun Gustav Matoš – HRVATSKO PJESNIŠTVO

 

Sofoklo – ANTIGONA

Miroslav Krleža – GOSPODA GLEMBAYEVI

William Shakespeare – HAMLET

Vjenceslav Novak – POSLJEDNJI STIPANČIĆI

Ante Kovačić – U REGISTRATURI

Fjodor Mihajlović Dostojevski – ZLOČIN I KAZNA