Pretraga

Ovakvu inicijativu škole za vrijeme mature ne pamtimo: Sve je krenulo nakon ankete među prošlogodišnjim pristupnicima

A- A+

Prva gimnazija u Zagrebu svojom novom ekoakcijom ‘Zelena matura’ potiče učenike da na maturu donose svoju staklenu bocu s vodom umjesto da koriste jednokratne plastične. Žele biti prvi u ovoj inicijativi jer smatraju da u provođenju državne mature nedostaje ekološki pristup. O ovoj inicijativi pričali smo s profesoricom u Prvoj Gimnaziji Meri Matušan.

učenici donose višekratne boce u školu

Plastic Free Friday u Prvoj gimnaziji Zagreb | foto: Prva gimnazija Zagreb

Zbog izostanka ekološkog pristupa u provođenju državne mature Prva gimnazija u Zagrebu pokrenula je inicijativu ‘Zelena matura’. Kako nam je objasnila profesorica Tjelesne i zdravstvene kulture te Poduzetništva, Meri Matušan, ovom akcijom nastoje usmjeriti učenike da izbjegavaju korištenje jednokratne plastične ambalaže i da donose svoje staklene boce.

Ove godine napravili su edukaciju za maturante

– Boce koje maturanti donose na maturu moraju biti bez naljepnica te se tako za njih više ne može dobiti naknada. Nakon prošlogodišnje mature provela sam anketu među maturantima i procijenila da je u našoj školi korišteno oko 400 jednokratnih plastičnih boca. Također sam procijenila da je na razini države korišteno najmanje 72.000 istih takvih boca te nam ti podaci moraju biti alarm. Zato sam pokrenula ovu ekološku inicijativu, rekla nam je Matušan.

Rezultati ankete koju je provela na lanjskoj maturi pokazali su da polovica učenika na maturi koristi jednokratnu plastiku, 40 posto svoju bocu na maturu donijelo je od doma, a 8,6 posto nisu pili vodu za vrijeme ispita ili su za to izlazili na WC. Ove je godine zato Prva gimnazija napravila edukaciju za maturante.

Prva gimnazija Zagreb zelena matura

Zelena matura | foto: Facebook Prva gimnazija Zagreb

‘Plastične boce prodajemo i novac usmjeravamo humanitarno’

– Upoznali smo ih s podacima od lani i pozvali da promijene navike. Nakon mature ponovno ću provesti anketu da vidim koliko je inicijativa zaživjela. Osim ovoga, nekoliko smo puta već proveli ‘Plastic Free Friday’ za koji smo imali veliki odaziv. Imali smo i tjedan prikupljanja istrošenih baterija – prikupili smo više od 7.000 komada, navela je Matušan.

Dodala je da već osam godina provode projekt BUŠ – biciklom u školu. Također, od lani provode projekt PEREC – Prva educira i reciklira.

– Imamo spremnike za odvajanje otpada. Plastične boce prodajemo i novac usmjeravamo humanitarno, a čepove s tih boca dajemo za projekt Ubaci čep za skupi lijek, objasnila je Matušan.

Nedavno je portal srednja.hr održao konferenciju ‘ekoLucija 101’ ususret Danu planeta Zemlje. Čuli smo što su učenici diljem Hrvatske prošle godine činili za ekologiju, a proglasili smo i najbolje eko-projekte škola u finalu natječaja na koje se prijavilo čak 85 škola. Konferenciju možete pogledati ovdje.