Pretraga

Ovo su najpoželjniji studiji na četiri najveća hrvatska sveučilišta

A- A+

Premda maturanti i ostali, koji imaju namjeru upisati fakultet u ovoj godini, imaju vremena za odabir ili promjenu studijskih programa sve do 17. srpnja, odlučili smo provjeriti koji su za sada najpoželjniji studijski programi u Hrvatskoj. Naime, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, ustupila nam je podatke o pet najtraženijih studija na svakom od naša najveća četiri sveučilišta, dakle zagrebačkom, splitskom, riječkom i osječkom.      

foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Kriterij po kome su liste formirane je omjer kvote i prvog izbora studija. Prije nego krenemo na analizu privremenih ljestvica, napomenimo da su pet najpoželjnijih zagrebačkih studijskih smjerova, ujedno i pet najpoželjnijih na državnoj razini.  

Izdvojeni članak

Mnogi maturanti nemaju pojma što bi upisali: Srećom i za takve u Hrvatskoj imamo sjajno rješenje

Prošle godine najpoženjinija Izobrazba trenera, ove godine nije u top pet

Usporedimo li trenutačne, još jednom naglasimo privremene rezultate, s prošlogodišnjim (potpunim), zamijećujemo da Izobrazba trenera, koja je prošle godine bila na samom vrhu, ovoga puta nije među top 5. No, Kineziologija s KiF-a je na četvrtom mjestu.   

Kako su sve te priče o STEM-u, ipak malo dotaknule maturante i ostale potencijalne studente, svjedoči podatak kako je u ovom trenutku na samom vrhu najpoželjnijih studija u državi Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo pri zagrebačkom FER-u. K tomu je još Računarstvo u top 5 smjerova i pri Sveučilištima u Splitu i Osijeku. 

Kao još jedan ohrabrujući podatak, primjećujemo, da je na svakom od naša četiri velika sveučilišta neki Medicina u top pet najtraženijih smjerova, prema dakle omjeru upisnih mjesta i prvog izbora studija. U Rijeci je čak taj studij na samom vrhu za sada, a u Osijeku su dva smjera s Medicinskog fakulteta u top 5.

Najpoželjniji studiji na teritoriju države; svi sa Sveučilišta u Zagrebu/ Izvor: AZVO

Splićani hoće u mornare, a Riječani u gospodarstvenike

Od ostalih zanimljivosti, koje vidimo u tablicama pet najpoželjnijih smjerova na svakom od velika četiri hrvatska sveučilišta, ‘upada u oko’ tablica iz Rijeke. Naime, tamo su budući studenti, isključivo zainteresrani za ekonomiju i zdravstvo. 

Tako su trenutačno pet najtraženijih smjerova na Sveučilištu u Rijeci Poslovna ekonomija; smjerovi: Financije i računovodstvo, Poduzetništvo, Menadžment, Marketing, Međunarodno poslovanje, Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu (izvanredni) te Medicina i Fizioterapija (stručni).

Inače Poslovna ekonomija, je među najtraženijim smjerovima na tri od četiri velika sveučilišta. Nije samo u Splitu. 

Budućim splitskim studentima, za sada je najpoželjnija Kineziologija, a odmah iza nje je Pomorska nautika.

Računarstvo i Kineziologija su također u top 5 na tri od četiri velika sveučilišta. Pogledajte popise najpoželjnijih studija na sveučilištima u Splitu, Rijeci i Osijeku.    

Najpoželjniji studiji na Sveučilištu u Splitu / Izvor: AZVO

Najpoželjniji studiji na Sveučilištu u Rijeci / Izvor: AZVO

Najpoželjniji studiji na Sveučilištu u Osijeku / Izvor: AZVO