Pretraga

Mnogi maturanti nemaju pojma što bi upisali: Srećom i za takve u Hrvatskoj imamo sjajno rješenje

A- A+

Ponukani vlastitim iskustvima s maturantima, kao i razgovorom s jednom od psihologinja Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), koji djeluje pri HZZ-u, odlučili smo za sve neodlučne, prenijeti neke preporuke iz spomenute institucije, koja usmjerava i savjetuje sve one koji su u dilemi kamo dalje krenuti. Ako ste vi među onima maturantima, koji nisu sasvim sigurni što upisati, još uvijek nije kasno da dogovorite individualno savjetovanje o karijeri u CISOK-u, koje će vam možda otvoriti oči, a svakako vam dati informacije o studijskim smjerovima, za koje možda niste ni znali da postoje u Hrvatskoj.    

Ako ste među maturantima, koji nikako da se odluče što upisati, nemojte paničariti. Prije svega za prijavu studijskih programaimate vremena sve do 17. srpnja ove godine, a kao drugo, psiholozi u Centrima za savjetovanje i informiranje o karijeri, mogu vas uputiti u pravom smjeru, odnosno smjeru koji će najbolje odgovarati vašim interesima i osobnosti. 

Izdvojeni članak

[Test] Na osnovu svojih osobina otkrijte koje je pravo zanimanje za vas

Nemam pojma što bih upisao

Uz preporuke i savjete, koje imate na stranicama CISOK-a, individualna savjetovanja možete dogovoriti u 11 centara, koji se nalaze u deset hrvatskih gradova. Centri su smješteni u Zagrebu, Osijeku, Koprivnici, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Splitu. Naglasimo i da su ta individualna savjetovanja besplatna. 

I ako ste prilično sigurni što biste htjeli studirati, ovakvo jedno savjetovanje neće vam biti naodmet, budući da uz preporuke koje možete dobiti u tim centrima, tamošnji stručnjaci imaju i informacije o kretanjima na tržištu rada.

No, kako pojašnjavaju u CISOK-u, maturanti su nerijetko potpuno neinformirani, ali i neodlučni oko toga kamo i kako dalje.  

– Mnogi maturanti koji dođu na savjetovanje u CISOK većinom razgovor započinju rečenicom: „Nemam pojma što bih upisao.“. Iz našeg dosadašnjeg iskustva primjećujemo da velikom broju učenika treba potpora u osvještavanju o čemu sve treba voditi računa kod donošenja odluke, da se ona ne svede samo na kategoriju sviđa mi se/ne sviđa mi se. Upravo zato naglašavamo važnost kvalitetnog informiranja, promišljanja o sebi, učenje o zanimanjima i mogućnostima razvoja karijere i informiranja o kretanjima na tržištu rada, pojašnjavaju iz CISOK-a. 

Izdvojeni članak

Na ovim zagrebačkim fakultetima još uvijek za upis trebate položiti i prijemni ispit

Što više informacija o upisu, odluka je lakša

S obzirom da maturanti upisom na fakultet ili drugom vrst odluke o budućnosti nakon srednje, odlučuju o vlastitoj budućnosti, konačna odluka svakako treba biti u njihovim rukama. Međutim, više informacija i savjeta sa svih relevantnih strana pa i poneke irelevantne, olakšat će odluku o tome kamo i kako dalje. 

Upravo zbog tih razloga, iz CISOK-a pozivaju maturante da prije donošenja velikih odluka, svakako svrate na savjetovanje s njihovim prisholozima, koji bi ih mogli usmjeriti i detaljno informirati o studijskim smjerovima, stanju na burzi rada, ali i prirodi pojedinih zanimanja. 

– Jedan od mogućih koraka prije odabira fakulteta je dolazak u CISOK. Kod nas učenici mogu doći na individualna savjetovanja, radionice, predavanja i dobiti mnoštvo informacija, savjetovanje i pomoć oko odabira fakulteta. Sve naše usluge su besplatne. Ono što maturanti moraju sami, je donijeti odluku o izboru. Što više informacija imaju to će ta odluka biti lakša. Savjetujemo učenicima da ne čekaju zadnji čas kako bi izbjegli brzoplete odluke koje ih na neki način mogu ograničiti (npr. prijaviti krive razine glavnih predmeta na maturi ili ne prijaviti neki izborni predmet koji je potreban za određeni fakultet). Ono što svaki učenik može napraviti sam, je proučiti fakultete koji se nude, koje obrazovne programe nude, informirati se o opisima zanimanja, mogućnostima stipendija, uvjetima i trajanju studija. Veliku količinu informacija mogu dobiti i online. Na portalu www.e-usmjeravanje.hr mogu pronaći puno informacija, ali i poveznice s drugim portalima, institucijama i izvorima informacija. Također, na portalu se nalaze i interaktivni upitnici (Moj izbor) koji mogu poslužiti kao vodič kod odabira studija. Naš cilj je svakom učeniku pristupiti individualno i približiti mu onaj set informacija i savjeta koji je njemu potreban, objašnjavaju iz CISOK-a.