Pretraga

Pitali smo maturante koju ocjenu očekuju iz Fizike: Većina ipak smatra da će proći

A- A+

Oko 7.200 maturanata ove je srijede pisalo Fiziku, izborni predmet s najviše prijava na državnoj maturi. Oni s kojima smo imali priliku razgovarati rekli su nam da matura i nije baš bila ‘mačji kašalj’ te da su im probleme stvarali medicinski instrumenti i kombi na kosini. No, prema rezultatima ankete koju smo proveli na našem portalu, većina maturanata smatra da će uspješno proći ispit, a najviše ih očekuje – dvojku.

Foto: srednja.hr

Ove srijede pisala se Fizika, izborni predmet s najviše prijava na državnoj maturi. Prijavilo ga je oko 7.200 maturanata, a neki od njih su s nama podijelili i dojmove s pisanja. Maturantima su probleme stvarali medicinski instrumenti i kombi na kosini te su mnogi od njih iz učionica izašli poprilično – nezadovoljni.

Najviše maturanata očekuje ocjenu dovoljan

– Bilo je dosta komplicirano, mislim da su stavili više moderne fizike nego što je itko očekivao. Najteži dio ispita su naravno bili zadatci otvorenog tipa, a neki su se činili prejednostavni da nose tri boda. No vrijeme će pokazati. Mislim da je probna matura bila dosta jednostavnija i nije bilo baš neke velike podudarnosti, jedina matura s kojom je mogu usporediti je 2023., jer su bile jednako iznenađujuće, rekla nam je maturantica Ivana iz Gimnazije Livno.

Kako to i inače biva, na našem portalu napravili smo anketu za maturante te ih upitali koju ocjenu očekuju na ispitu iz Fizike. Na anketu je odgovorilo 854 ispitanika, a očekivanja su, blago rečeno, raznolika. Najviše ispitanika, njih 24,71 posto, očekuje da će dobiti ocjenu dovoljan, dok ih 23,07 posto očekuje da će dobiti ocjenu dobar.

Nadalje, vrlo dobar očekuje da će dobiti 18,50 posto ispitanika, a isti je postotak i za ocjenu odličan. Od svih ispitanika, njih 15,22 posto smatra da neće uspjeti proći ispit iz Fizike.

Rezultati ankete 14. lipnja u 11 sati

Inače, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je ovoga petka rješenja mature iz Fizike, stoga ako još niste sigurni kako ste riješili ispit, možete si pogledati njihov dokument u našem tekstu na ovoj poveznici. Podsjetimo, prošle je godine za prolaz na Fizici trebalo prikupiti 25 posto točnih odgovora.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.