Pretraga

Medicinski instrument i kombi na kosini stvarali probleme na Fizici: ‘Bilo je dosta komplicirano’

Na rasporedu prvog roka ovogodišnje mature ove je srijede bio izborni predmet s najviše prijava, a to je Fizika. Prijavilo ju je oko 7.200 maturanata. I dok dio maturanata koji su nam se javili netom prije ispita navodi da su im, zapravo, zadaci ‘na zaokruživanje’ bili teži od računskih, mnogi su imali problema i sa zadacima otvorenog tipa. Dosta bure izazvao je zadatak o korištenju endoskopa i vrsti svjetlosti koja je bitna za njegovo korištenje te zadatak s ubrzanjem kamiona na kosini na kojem se nalazi kutija.

Foto: srednja.hr/unsplash

‘Kakvo je ono pitanje o aparatu za medicinu?’ – bila je jedna od prvih reakcija na ispit mature iz Fizike koji se polagao u srijedu. Ovaj izborni predmet, koji prošle godine nije položio svaki drugi pristupnik, na ovogodišnjem prvom roku prijavilo je oko 7.200 pristupnika. Dio njih s nama je podijelio svoje dojmove, a otkrili su im i koji su im zadaci bili najteži.

Koji su zadaci maturantima bili teški?

Kada je riječ o spomenutom medicinskom instrumentu, maturantima je u zadatku bilo navedeno, opisuju nam maturanti, da liječnik endoskopom gleda tkivo unutarnjih organa pacijenata. Maturanti su morali odgonetnuti koja je svjetlosna pojava od četiriju ponuđenih najbitnija da bi vidio tkivo.

Puno bure među maturantima izazvalo je zadatak vezan uz rad sile niti i gravitacijske sile ako se tijelo jednoliko spušta, zadatak s usporedbom svojstava radiovalova i vidljive svjetlosti u istom sredstvu te onaj s induktivitetom zavojnice. Mnogi maturanti se pitaju i kako su morali riješiti zadatak u kojem je stajalo da se na kombiju koji je na kosini nalazi kutija, a pitanje je bilo koliko on ubrzanje može imati da kutija ne klizne. Kako su konkretno glasila ova pitanja i kako su ih trebali rješavati, maturanti će doznati kroz par dana kada Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavi rješenja ispita.

Izdvojeni članak

Je li matura iz Engleskog stvarno bila teška? Izašli su zadaci i rješenja tog ispita

‘Mislim da su stavili više moderne fizike nego što je itko očekivao’

Ivana iz Gimnazije Livno kaže da se nakon ispita prvobitno osjećala poprilično loše i kao da joj je sav trud pao u vodu. No, utješna joj je bila reakcija njenih ostalih kolega koji su također bili nezadovoljni.

–  Bilo je dosta komplicirano, mislim da su stavili više moderne fizike nego što je itko očekivao. Najteži dio ispita su naravno bili zadatci otvorenog tipa, a neki su se činili prejednostavni da nose tri boda. No vrijeme će pokazati. Mislim da je probna matura bila dosta jednostavnija i nije bilo baš neke velike podudarnosti, jedina matura s kojom je mogu usporediti je 2023., jer su bile jednako iznenađujuće, veli Ivana.

Teorijska su joj pitanja, navodi, bila očekivana. Njeni kolege su najviše nakon ispita raspravljali o pitanju koje se zračenje emitira fisijom, otkriva nam ova maturantica. Ivana se za ovaj ispit počela pripremati još u siječnju, a ozbiljnije kada joj je završila nastava. U njenoj školi nije bilo incidenata na ispitu, ali kaže da se dobar dio učenika nije pojavio. Pred ovom su maturanticom još izborni predmeti Biologija i Kemija, a plan joj je upisati Medicinski fakultet u Splitu.

Izdvojeni članak
informatika

Maturante na Informatici razljutilo višegodišnje pravilo: ‘Izgubi se previše vremena’

‘Čim sam izašla iz učionice, pao mi je kamen sa srca’

Fiziku je kao izborni predmet mature odabrala i Jana, učenica Prve gimnazije Varaždin.

– Osjećala sam se jako nervozno prije ispita znajući kako je Fizika prošla za maturante prošle godine, ali čim sam izašla iz učionice pao mi je kamen sa srca. Nakon ispita osjećala sam se dobro da sam to obavila bez ikakvog sloma živaca, neovisno o rezultatima. Najteži su po meni bili konceptualni zadatci jer je njih više bilo temeljeno na teoriji nego iščitavanju i ravnanju po formulama, veli Jana.

Ona smatra da je ovogodišnji ispit iz Fizike bio lakši nego prošlogodišnji te da su pitanja bila konkretnija i ‘bez nepotrebnih komplikacija’.

–  Iskreno, ne sjećam se ni jednog zbunjujućeg zadatka konkretno, ali ih je bilo. Nisu bili toliko dvosmisleni koliko pretjerano temeljeni na teoriji koju ako ne znaš, nikako nećeš znati odgovor ni do njega doći na drugi način, smatra Jana.

I ona će, uz obvezne predmete, polagati Kemiju i Biologiju, a cilj joj je upisat studij stomatologije ili farmacije. Ima i poruku za maturante koji pišu nadolazeće ispite.

– Molim ih da se ne igraju kemijskom olovkom i ‘klikaju’ po njoj dok pišu državnu maturu s 20 ljudi u prostoriji, navodi Jana.

Izdvojeni članak

Downshifting i pickleball: Ovo su riječi koje maturanti nisu znali na A razini mature iz Engleskog

‘Zadaci su, zapravo, bili jako lagani’

Alina iz I. gimnazije u Zagrebu veli da je nakon ispita iz Fizike pomalo razočarana u svoje znanje.

–  Zadaci su, zapravo, bili jako lagani. Jedino me zezalo što nisam znala mjernu jedinicu za induktivitet zavojnice. Osim toga su stvarno bili lagani, pogotovo u usporedbi s prošlim godinama. Teorija je bila dosta teška, pogotovo zbog malo rješenja pod A, što te zabrine da ti je krivo, kaže nam Alina.

Ona je pohađala pripreme organizirane u školi i sama riješila desetak ispita za pripremu. Pisat će još biologiju jer želi na istoimeni studij na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Izdvojeni članak

VIDEO: Evo odgovora na najveći misterij mature: Zašto je vrećice s ispitima teško otvoriti?

Mnogima su probleme stvarali zadaci otvorenog tipa

Gabriela iz Gimnazije Pula navodi da se baš i nije pripremala za ovaj ispit, budući da joj je on važan tek za upis studija koji joj je treći na listi prioriteta, a to je građevina. Prvi izbor joj je arhitektura.

– Nisam bila pod nekim velikim stresom jer mi nije bilo toliko bitno. Matura je bila jako teška, ali se nije baš puno razlikovala od probne. Najteži dio ispita su mi bili zadnja tri zadatka otvorenog tipa. Većinu prvog dijela sam išla na sreću, a neke na znanje. U drugom dijelu ispita s otvorenim zadacima sam uglavnom pisala samo formule, a neke jednostavnije sam riješila. Izašla sam iz ispitne dvorane nakon sat i pol jer nije imalo smisla, kaže Gabrijela.

Smatra i da su u 2022. i 2023. ispiti mature iz Fizike bili nešto lakši, jer zbog pandemije i potresa postoji empatija prema maturantima.

– A ove godine su vratili teže zadatke. Ako su Engleski i Fizika bili ovako teški, što možemo očekivati na  Hrvatskom jeziku i Matematici, pita se Gabriela.

Posljednji maturant koji je s nama podijelio dojmove je Tin iz X. gimnazije u Zagrebu.

– Iskreno, mislio sam da će biti dosta teže, ali zapravo nije bilo toliko teško. Meni je teorija je bila malo teža, točnije tri ili četiri zadatka, ali inače nije bilo strašno. Zadaci su bili dosta slični prijašnjim maturama i stvarno nisu stvarali puno problema, osim možda posljednjeg vezanog uz poluraspad. Očekujem neku četvorku, možda i peticu, što bi bilo izvrsno jer možda onda upadnem na FER, nada se Tin.

Podsjetimo da su ove srijede objavljena i rješenja prvog obveznog ispita, onog iz Engleskog jezika, a možete ih vidjeti ovdje.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Fizike?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.