Pretraga

Počela je nova nastavna godina: Sedam stvari trebate znati ako ste maturant

A- A+

Ako ste otvorili ovaj tekst izgledno je da ste maturant, na čemu vam čestitamo – ‘dogurali’ ste do svoje zadnje godine. U njoj vas očekuje miks emocija, olakšanje jer ćete završiti sa školskim obvezama, možda tuga što ćete se oprostiti o srednjoškolskih prijatelja, a svakako i malo stresa oko mature. Pa smo vam pripremili kratki vodič sa sedam stvari koje će vam olakšati preživljavanje zadnjih mjeseci u školi.

Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Počela je nova nastavna godina, za većinu maturanata (čitaj: one koji ne padnu razred), posljednja prije prelaska na studij ili izlaska na tržište rada. Osim što do kraja morate izvršiti sve školske obveze, očekuje vas i državna matura te procedura upisa na fakultete. Kako bismo vam olakšali tu zadnju godinu, donosimo kratki vodič za maturante koji će vam olakšati ovu zadnju godinu.

1. Postani student, NCVVO i Studij.hr

Uz web stranice koje inače posjećujete, tri glavna odredišta u online sferi postat će vam web stranica Postani student, web stranica NCVVO-a, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) te web stranica Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda.

Kada za to dođe vrijeme, početkom prosinca, putem web stranice Postani student prijavljivat ćete ispite državne mature, a u drugom polugodištu i studijske programe koje želite upisati.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja je institucija koja provodi državnu maturu i na njihovoj web stranici u rubrici ‘Državna matura’ i podrubrici ‘za pristupnike državne mature’ možete pronaći sve ključne informacije o provedbi ispita, ispitne kataloge u kojima je opisano što vas očekuje na njima, kao i starije ispite pomoću kojih se možete pripremati. Za vrijeme roka državne mature ondje ćete nakon ispita pronaći i rješenja, kako biste doznali kako ste trebali riješiti ispit.

Upise na fakultete ne provodi NCVVO nego Središnji prijavni ured AZVO-a koji ima posebnu web stranicu Studij.hr. Iznimno je korisna jer ondje možete vidjeti sve informacije o tome kako se provodi rangiranje za upise na fakultete, kako se računaju bodovi i slično.

Izdvojeni članak
učionica razred

Školski kalendar s praznicima za 2022. 2023. školsku godinu

2. Društvene mreže srednja.hr i rubrika matura

Kako biste se što bolje povezali sa svojim vršnjacima i pravovremeno bili informirani o svemu što se događa u vezi državne mature, tu smo i mi, srednja.hr. Savjetujemo vam da na dnevnoj bazi refreshate rubriku ‘Matura’ na portalu, gdje objavljujemo sve važno vezano uz proces mature, od prijave ispita pa sve do njihovih rezultata. Osim vijesti vezanih uz proces mature, moći ćete ondje pročitati i važne analize o maturi, a tijekom ispita i dojmove svojih vršnjaka s istih.

Kad smo kod vršnjaka, s njima ćete se zapravo najbolje povezati kroz Facebook grupu Maturanti 2022./2023., gdje ćete, osim informativnog sadržaja, pronaći i mnoštvo zabavnog. A ono u što možete biti sigurni i – dobiti pomoć ili savjet oko svake nedoumice koju imate.

Našu veliku maturantsku zajednicu možete pratiti i na Facebook pageu Maturanti 2023. te na Instagram stranici Državna matura, putem kojih se također informirate i zabavljate, ali ondje nam možete poslati i poruku ako imate neko pitanje u vezi mature. Potrudit ćemo se da vam pomognemo najbolje što možemo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Državna matura (@drzavna.matura)

3. Kalendar mature

Sama matura vrlo je organiziran proces, a rokovi za svaku fazu tog procesa unaprijed su određeni. Na ovoj poveznici nalazi se kalendar državne mature. U njemu možete vidjeti da će prijave ispita mature započeti 1. prosinca 2022. i trajati do 15. veljače 2023. Prvi ispiti pišu se već 31. svibnja, a prvi rezultati bit će poznati 12. srpnja.

4. Novosti na Hrvatskom

Jako važna stvar koju maturanti moraju znati jest da će ključni ispiti mature, Hrvatski jezik, izgledati bitno drugačije od svih do sada provedenih. Po prvi puta neće postojati dvije razine tog obveznog ispita, viša i osnovna, nego će ispit biti jedinstven za sve pristupnike, a ponovno će se na eseju određivati zaseban minimalni prag prolaznosti. Uz to, ispit će sastojati od triju, umjesto dosadašnjih dviju cjelina, ali se i dalje piše kroz dva dana. Također, na popisu lektira za esej za iduću godinu nalaze se samo četiri djela, dok ih je do sada bilo desetak. Više o promjenama na maturi iz Hrvatskog pročitajte ovdje i pogledajte u našem TikTok videu.

@srednja_hr Stižu velike promjene na maturu iz Hrvatskog! Što mislite o promjenama? #čitajsrednjahr #srednjahr #matura #drzavnamatura #hrvatski #škola #esej #obrazovanje #maturanti #vijesti #hrvatska #fyp #srednja ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

5. Kvizovi.srednja.hr za ponavljanje

Ključ uspjeha na maturi i manje količine stresa je dobra i pravovremena priprema, reći će vam neki od najboljih maturanata iz prošlih generacija. Uz listanje starih bilježnica i udžbenika, najbolje će vam koristiti rješavanje ispita provedenih ranijih godina. Pitanja s tih ispita možete pronaći i u sustavu kvizovi.srednja.hr. Nakon što obavite brzu registraciju, u tražilicu upišite pojam ‘državna matura’ i otvaraju vam podteme s nazivima predmeta. Klikom na njih otvarate pitanja i započinjete svoje ponavljanje, a super pogodnost je to što odmah doznajete jeste li odgovorili točno ili ne, dakle ne morate ‘kopati’ po ključu za odgovore.

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u 2022. I 2023.

6. Kalkulator mature

Na portalu srednja.hr možete računati i kako otprilike stojite s bodovima za upis na pojedine studije i to pomoću alata koji se naziva Kalkulator mature. S time da treba napomenuti da sveučilišta dosta kasno u godini, tek oko proljeća, objavljuju podatke o uvjetima upisa na studijske programe, tako da su u kalkulatoru podaci iz pretprošle akademske godine.

7. Vodiči Brucoš 101 za sve koji idu na faks

Osim što ste maturant, u idućoj kalendarskoj godini na tisuća vas postat će i brucoši. Studentski život značajno se razlikuje od srednjoškolskog, a kako bismo vam olakšali taj početak, pokrenuli smo projekt Brucoš 101. U sklopu njega izradili smo vodiče o svemu što trebate znati ako krećete na studij, primjerice, kako funkcioniraju studentski domovi, prehrana, javni prijevoz, studentsko zapošljavanje, a sve ih možete pronaći u rubrici Brucoš 101 na portalu srednja.hr.

Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje, a u nastavku pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.