Pretraga

Pogledajte koliko maturanata želi upisati svaki od studija u Hrvatskoj i koji su trenutno najpoželjniji

A- A+

Državna matura se prema novom kalendaru polaže od 8. lipnja do 3. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja. U pravilu, ako fakultet nema prijemni ispit, sve do objave rezultata maturanti mogu mijenjati svoje liste prioriteta, dodavati i uklanjati studije s njih. Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je podatke o tome koliko je kandidata prijavilo pojedini studij i koji su od njih trenutno najpoželjniji.

Foto: Ivan Božić, srednja.hr

– Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta Agencije za znanost i visoko obrazovanje, gledajući omjer broja prvih prijava i kvote, na dan 11. svibnja 2020. najpoželjniji je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, slijedi jednopredmetni studij psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručni studij kriminalistike koji izvodi Visoka policijska škola u Zagrebu, priopćeno je iz AZVO-a uz napomenu da je riječ je o trenutačnim podacima koji se do objave konačnih rang-listi za upis mogu i promijeniti. U obzir su, kao i svaki puta do sada kod izrade ove ljestvice, uzeti studiji upisnom kvotom višom od 20 mjesta.

Izdvojeni članak

Za 8 predmeta mature objavljeni novi ispitni katalozi: NCVVO produljio rok za naknadnu prijavu i odjavu ispita

Službene brojke kažu kako su logopediju na ERF-u prijavila 1.283 kandidata, prvi je to izbor za njih 484, dok je ove godine mjesta za 80 novih studenata. Prema tome, omjer koji definira poželjnost iznosi 6,05. Podsjetimo, ove godine studij logopedije pokreće se i na Sveučilištu u Rijeci, gdje će se upisati 30 studenata. Za sada je taj studij prijavilo 609 kandidata, dok je to prvi izbor za njih 99.

Drugi je prema poželjnosti studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je na prvo mjesto liste stavilo 375 kandidata, a kvota je 76 mjesta (omjer 4,93). Taj je studij ukupno prijavilo 1.009 kandidata.

Na vrhu ljestvice najpoželjnijih studija trenutno se još nalazi studij kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Prvi je to izbor za 140 kandidata, dok je mjesta za njih 30, što znači da omjer koji definira poželjnost iznosi 4,67.  Ukupno su kriminalistiku prijavila 652 kandidata.

Popis svih studija i broj kandidata koji su ih prijavili te broj onih kojima je to prvi izbor, možete vidjeti u tablici u nastavku. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [365.21 KB]