Pretraga

Poskupio prijemni na zagrebačkom faksu: Umjesto 300, maturanti će ga plaćati 400 kuna

A- A+

Jedan od fakulteta koji uz državnu maturu za upis uvjetuje i prijemni ispit je Medicinski fakultet u Zagrebu. Konkretan datum polaganja ovogodišnjeg prijemnog nije objavljen, poznato je samo da se piše u srpnju i da su uvjeti upisa isti kao lani, ali i da će ispit biti sto kuna skuplji nego prošle godine.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Poskupio je gotovo svaki aspekt našeg života, a skuplji će ove godine biti i prijemni ispit za Medicinski fakultet u Zagrebu. Umjesto 300 kuna, koliko su troškovi polaganja prijemnog iznosili lani, ove godine maturanti će izlazak na taj ispit plaćati 400 kuna.

Prijemni u srpnju, uvjeti upisa isti kao lani

Test provjere znanja, stoji u obavijesti Medicinskog, održat će se u srpnju ove godine, a konkretan datum bit će objavljen naknadno. I ove godine na fakultet će se upisivati 300 studenata. Bodovanje prijemnog ispita, uspjeha u školi te uspjeha na maturi ostaje isto kao i prošle godine.

Od ukupno 1.000 bodova za upis, kandidat može ostvariti do 160 bodova temeljem uspjeha u školi, ukupno maksimalno 240 na ispitima mature od čega Hrvatski i Engleski jezik na A razini donosi svaki po maksimalno 100 bodova, a još 40 bodova može se ostvariti temeljem položene A razine mature iz Matematike.

Prijemnim ispitom za Medicinski fakultet u Zagrebu provjeravaju se, kao i prethodnih godina, znanja iz biologije, fizike i kemije bitna za nastavak studija. Ovdje možete pronaći koje će se gradivo ispitivati. Temeljem te provjere posebnih sposobnosti maturanti mogu ‘zaraditi’ maksimalno 600 bodova. Na prijemnom postoji i prag kojeg maturanti moraju zadovoljiti da bi uopće konkurirali za upis studija na Medicinskom u Zagrebu. Taj prag iznosi 55 posto, odnosno ukupno 330 bodova od njih 600. Treba naglasiti da prag po svakom predmetu iznosi 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

Podsjetimo kako je prošle godine, po prvi puta otkako se provodi matura, bilo manje maturanata koji su uspjeli proći prag na prijemnom za Medicinski, nego li je bilo upisnih mjesta, a više o tome čitajte ovdje. Zbog toga je Medicinski morao provoditi prijemni i u jesenskom roku.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Prijemni za Medicinski prošlo samo 247 maturanata, a upisna kvota je 300: ‘I dalje sam u šoku’

Od 4. travnja maturanti dostavljaju dodatnu dokumentaciju za upis

Kako je navedeno u obavijesti Medicinskog fakulteta, pravo pristupanja ispitu imaju maturanti koji su u propisanome roku: prijavili studijske programe, poslali liječničku potvrdu i izjavu te podmirili obvezu plaćanja troškova polaganja ispita. Dodatnu dokumentaciju pristupnici moraju dostaviti 4. travnja do 27. svibnja putem posebne aplikacije. To uključuje:

  • potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine (pristupnici koji su završili srednju školu ili su do sada studirali u Republici Hrvatskoj, pregled obavljaju kod nadležnih školskih liječnika, ostali (npr. iz BiH) u Centru za zdravstvenu djelatnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
  • izjavu o psihofizičkoj sposobnosti
  • potvrdu o uplati troškova polaganja ispita
  • potvrdu o invaliditetu ako pristupnik želi ostvariti svoje pravo temeljem općih odredbi natječaja
  • kandidati iz zemalja EU-a na upisu moraju priložiti potvrdu o poznavanju HRVATSKOG jezika na razini B2