Pretraga

Posljednje ponavljanje prije mature iz Engleskog: Pokušajte dobiti 10/10 na prošlogodišnjim pitanjima

A- A+

Prvi obvezni predmet koji će učenici pisati na ovogodišnjem ljetnom roku jest Engleski. Polažu ga u četvrtak, a obje razine pišu se od devet sati. Na ispitima se provjeravaju kompetencije učenika u čitanju, pisanju i slušanju, a mi smo za posljednje ponavljanje prije tog ispita izdvojili nekoliko pitanja s prošlogodišnjeg.

matura engleski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Jedan od ispita koje učenici ocjenjuju jednostavnijim onaj je iz Engleskog jezika, a to je prvi obvezni predmet kojeg učenici pišu već u četvrtak. Više njih, 16.874, polagat će A razinu, dok je B razinu prijavilo 8.559 pristupnika. Bez obzira na to koju su razinu odabrali, svi pristupnici morat će pokazati kompetencije u tri područja – čitanju, pisanju i slušanju. Treba naglasiti kako se ta područja ne ocjenjuju zasebno, nego se ispit iz stranih jezika ocjenjuje kao jedna cjelina i za čitav ispit određuje se jedinstveni minimalni prag prolaznosti.

Oba ispita pišu se u četvrtak od 9 sati, s time da se onaj na višoj razini ukupno piše 180 minuta, dok ispit osnovne razine traje 105 minuta. Što maturanti mogu očekivati na ovom ispitu, možete detaljno provjeriti ovdje.

Jedan od najboljih načina pripreme za ispite mature rješavanje je ispita provedenih na prošlim rokovima. Za posljednje ponavljanje prije ovog velikog ispita izdvojili smo deset zadataka s prošlogodišnjeg, a možete ih riješiti brzom registracijom u sustav kvizovi.srednja.hr.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Više o tome kako će izgledati državna matura u 2022. godini možete vidjeti u snimci razgovora s natalijom Ćurković iz NCVVO-a: