Pretraga

Povisuju se bodovni pragovi na maturi, za prolaz će trebati preko 50 posto na nekim ispitima

A- A+

Uslijed najnovijeg skandala na državnoj maturi, Nacionalni centar, koji provodi ispite, odlučio je povisiti pragove prolaznosti na obveznim predmetima – Hrvatskom, Matematici i Engleskom. Na nekima od njih maturanti će morati ostvariti više od 50 posto za prolaz.

Posljednjih nekoliko dana izvještavamo o najnovijem skandalu državne mature u kojem je devetero učenika u dosta netransparentnom žalbenom postupku, unatoč netočnim odgovorima, dobilo presudne dodatne bodove koji su im omogućili da polože ispite iz engleskog i njemačkog jezika. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja našao se na velikom udaru zbog toga pa se u jeku drame ponovno povuklo glavno pitanje od kad je državne mature –  ono o pragovima prolaznosti.

Dosta neočekivan potez

Godinama oštri kritičari, među kojima su i nastavnici u srednjim školama, tvrde da su pragovi prolaznosti na državnoj maturi, koje je potrebno zadovoljiti kako bi učenik s pozitivnom ocjenom položio određeni ispit, generalno niski. Drugim riječima, mišljenja su da su kriteriji preniski zbog čega maturu, neki od njih smatraju, može položiti svatko.

Kada govorimo o pragovima prolaznosti, odnosno minimalnim kriterijima za pozitivnu ocjenu na maturi, mislimo na sljedeće. Na ispitima iz osnovne i više razine Hrvatskog jezika i književnosti morate imati 37 posto točno riješenih zadataka kako bi dobili prolaznu ocjenu; na ispitima iz osnovne i više razine Matematike morate imati niskih 25 posto za prolaz; a na osnovnoj razini Engleskog jezika 36 posto, dok na višoj 37 posto za ocjenu dovoljan (2).

To se pitanje sad ponovno povuklo kada su neki nastavnici shvatili da postoje učenici kojima su se morali dodijeliti dodatni bodovi kako bi uspjeli zadovoljiti te minimalne pragove prolaznosti. Nacionalni centar, koji organizira i provodi maturu odlučio se na dosta neočekivan potez.

Povećavaju se pragovi

Kako doznajemo od izvora bliskih Upravnom vijeću Nacionalnog centra, u pripremi je odluka da o povećavanju pragova prolaznosti. Konkretno, ispite državne mature iz Hrvatskog i Engleskog jezika, bilo na osnovnoj ili višoj razini, nećete moći položiti ukoliko ne uspijete ostvariti barem 51 posto od ukupnog broja bodova. Što se tiče Matematike, tu će pristupnici obiju razina ispita na državnoj maturi morati točno riješiti minimalno 41 posto zadataka, odnosno ostvariti toliko bodova kako bi položili ispit.

Razgovarali smo s nekoliko nastavnika koji već broje više od deset godina iskustva rada i održavanja ispita državne mature. Zbog straha od posljedica, odlučili su ostati anonimno. Više njih nam, gotovo unisono kaže kako su mišljenja da je ovo tek jedan jeftini PR potez Nacionalnog centra kojim bi skrenuli pozornost s činjenice da sve više maturanata, iz godine u godinu, prolazi ispite varajući i putem političkih veza.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.